Петра – градът на набатейците
Секция: Туризъм
10 Ноември 2019 17:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петра – градът на набатейците

/КРОСС/ Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала култура, отдалечена неимоверно от съвременната цивилизация, не биха могли да искат нещо повече, освен да бъдат оценени по тяхната истинска стойност – като едни от най-големите чудеса, изваяни някога от природата и човека.

Въпреки, че много е изписано за Петра, човек не може да добие ясна представа за това невероятно място, освен ако не го види със собствените си очи.

Петра е създадена около V в. пр. Хр. от Набатейските араби, номадско племе, което се заселва в района и полага основите на търговска империя, която се разширява в Сирия.

Въпреки последователите опити на Селевкидите при цар Антигон, римският император Помпей и Ирод Велики да завземат Петра под контрола на съответните им империи, Петра остава до голяма степен в ръцете на Набатеите до I в. сл. Хр., когато бива завладяна от римляните. Кръстоносците построили тук укрепление през XII век, но скоро се оттеглили, оставяйки Петра на местните хора до началото на XIX век (1812 г.), когато тя е била преоткрита от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт.

Петра, без съмнение едно световно чудо, е най-ценното съкровище и най-голямата туристическа атракция на Йордания. Това е един обширен, неповторим град, изваян в отвесните скали от Набатейците, трудолюбив арабски народ, който се заселва тук преди около 2500 години. Петра се превръща във важен кръстопът на керваните с коприна и подправки, на търговските маршрути, свързващи Китай, Индия и Южна Арабия с Египет, Сирия, Гърция и Рим.

Входът за града е през Ал Сик, дълъг над 1 км тесен каньон, който е заобиколен от двете страни с 80-метрови скали. Самата разходка през Ал Сик е интересно преживяване. Цветовете и формите на скалите са ослепителни. Накрая на пролома ви очаква спиращата дъха гледка на съкровищницата на Петра (Al-Khazneh). Сградата представлява издълбана отвесно тъмно розова скална фасада с широчина от 30 м. и височина – 43 м. Съкровищницата е изсечена в началото на 1-ви век като гробница на уважаван набатейски цар и е доказателство за инжинерния гений на този древен народ.

Съкровищницата е само първата от многото красиви сгради, изградени в Петра. Ако искате да разгледате обстойно всичко, ще са ви необходими най-малко четири или пет дни.

Когато навлезете в долината на Петра, ще бъдете поразени от естествената красота на това място и изключителните архитектурни постижения. Има стотици скално-изсечени гробници със сложни резби – за разлика от къщите, които са били унищожени най-вече от земетресения.

Тези гробници са били издълбани, за да продължат живота след смъртта, а днес са оцелели около 500 от тях, омайващи посетителите с мистериозните си тъмни отвори. В комплекса има също масивна Набатейска постройка и театър в римски стил, с капацитет 3000 души. Виждат се обелиски, храмове, жертвеници, улици с колонади, а високо горе, с изглед към долината, е впечатляващият манастир Ал-Деир (Ад Деир) – един преход от 800 скални стъпала ще ви заведе до там.

В комплекса има и два музея: Археологическият музей на Петра, както и Набатейския музей на Петра. И двата представят находки от разкопки в района и пресъздават колоритното минало на древния град.

В планината Ор, в близост до Петра, се намира гробницата на Аарон, брата на Мойсей.

Построена е през 13-ти век, от султана на мамелюците – Ал Насър Мохамед, върху по-стара разрушена гробищна църква от времето на имп. Юстиниян Велики.

Вътре в комплекса, няколко занаятчии от град Вади Муса и близкото бедуинско селище са създали малки сергии за продажба на предмети от местните занаяти: грънчарство, бедуински бижута и малки бутилки, пълнис многоцветен пясък, с който са изрисувани различни форми.

Не е разрешено моторни превозни средства да влизат в обекта, но ако не желаете да ходите пеш, можете да наемете кон или файтон, за да преминете през еднокилометровата Ал Сик.

За хора с увреждания или в напреднала възраст, центърът за посетители, в близост до входа на Ал Сик, ще издаде специално разрешително (срещу допълнително заплащане) за файтон, с който да се посетят основните забележителности в Петра.

След като влезете в комплекса, можете да наемете магаре, или дори камила. Животните са с укротители и се движат по определени маршрути в целия обект.