Триумфът на „Свети вълк”
Секция: КУЛТУРА
11 Ноември 2019 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Триумфът на „Свети вълк”

/КРОСС/ Елена Алексиева взе наградата на литературния клуб „Перото” за 2019 година в категория "Проза" за романа си "Свети вълк".

Това е второто голямо отличие за Алексиева след Голямата награда в конкурса за български роман на годината "13 века България".

Романът, който излезе с логото на издателите на Мишел Уелбек у нас «Факел експрес», разказва за двама финансово обезверени учени от БАН, които слизат в изоставените забои, за да копаят въглища, и попадат на селище на подземни хора. Но животът ъндърграунд не се оказва толкова различен.

За премиерата на книгата почитателите на таланта на Елена Алексиева трябваше да се спуснат в минните галерии на Перник, там, където се развива част от действието на тази абсурдна история.

Проф. Светлозар Игов взе наградата „Перото” за цялостен принос, Марин Трошанов и Петър Станимиров - за детска литература с книгата „Роботът Чапек на планетата с трите слънца.

Книга първа. Роботски приключения”. Добромир Байчев е победителят в категория „Дебют” за романа си  „Глиненият цар“.

Хеле Далгор грабна отличието за превода си на датски на „И други истории“ и „И всичко стана луна“ от Георги Господинов. В категорията „Поезия“ отличие е за Цочо Бояджиев за „Книга на разкаянията и утешенията“.