Вреден ли е суроватъчният протеин?
Секция: Здраве
11 Ноември 2019 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вреден ли е суроватъчният протеин?

/КРОСС/ Предразсъдъци относно суроватъчния протеин

Факт е, че когато чуем за вещество в прахообразно състояние, особено ако е популярно във фитнес средите, в ума ни мигновено нахлуват всевъзможни негативни мисли: "Със сигурност е вредно за здравето!"

Това е най-малкото, което повечето от нас биха си помислили. И може би имаме основание за тази негативна нагласа, с оглед на всичките вредни продукти на пазара.
Но какво можем да кажем за добре познатия суроватъчен протеин на прах?

Предразсъдъците относно суроватъчния протеин са доста, най-често срещаният от които е: "Протеините на прах се използват от спортуващи хора, създават се в лаборатории, в прахообразен вид са, очевидно става дума за поредната химия."

Разлика между анаболни стероиди и хранителни добавки

За съжаление 95% от хората не правят разлика между хранителни добавки и анаболни стероиди. Поставят ги под общ знаменател, въпреки че двете понятия не би следвало да се бъркат едно с друго в никакъв случай.

Същността на хранителните добавки, начинът по който се създават и въздействието им върху организма са съвсем различни от тези на анаболните стероиди и нямат нищо общо с тях.

За разлика от стероидите, хранителните добавки са продукти, които имат за цел да предоставят на организма ни нужните количества микронутриенти (минерали и витамини) и макронутриенти (в случая, белтъчини/протеини), като по този начин спомагат да балансираме своя хранителелен режим.

Нека погледнем фактите

Въпреки че се произвеждат в лаборатории чрез химични процеси, трудно ми е да поставя хранителните добавки наравно със стероидите и да ги нарека "химия".

Причината е, че при процеса на създаваното им се използват единствено естествени източници – в случая на суроватъчния протеин се използва суроватка, която е отпадъчен продукт при производството на сирене.

От своя страна белтъчините са изградени от 20 различни аминокиселини: глицин, аланин, валин, левцин, изолевцин, серин, треонин, лизин… 

Точно така, говорим за аминокиселини, които са заложени в нашето ДНК!

 Набавяме си ги всеки ден от храната, която консумираме и са от съществено значение за здравето ни и за правилното функциониране на организма.

Следователно не би трябвало да се страхуваме и да сме резервирани спрямо суроватъчния протеин, който не представлява нищо друго, освен концентрирана храна, съдържаща тези аминокиселини.

Нека разгледаме поотделно какви са техните функциите, това ще ни помогне да разберем по-добре същността и въздействията на суроватъчния протеин върху организма ни. Един по-задълбочен поглед ще премахне, надявам се, и последните сенки на съмнение.

Най-важните аминокиселини в състава на суроватъчния протеин

Левцин 

Научните изследвания многократно са доказвали, че левцинът стимулира синтеза на мускулен протеин. Поради тази причина хората, които тренират и работят за покачване на мускулна маса, трябва да суплементират с протеинови добавки.

Аминокиселината също подпомага заздравяването на костите и кожата след нараняване и често се препоръчва при възстановяване от операция.

Изолевцин 

Тази аминокиселина е известена със способността си да увеличава издръжливостта и помага на организма да се възстанови след интензивна физическа активност. Добрите източници на изолевцин са богати на белтъчини храни като ядки, семена, месо, яйца, млечни продукти, риба, леща, грах и соев протеин.

Валин

Стимулира централната нервна система и повишава умствената енергия, като цяло отговаря за психичното здраве на човека. Помага за предотвратяване на мускулното разграждане като осигурява допълнителна глюкоза в мускулите.

Отстранява излишния азот от черния дроб, като го отлага в други тъкани на тялото, където той е необходим. Използва се при лечение на чернодробни увреждания, причинени от алкохолизъм и наркотици.

Естествените източници на валин са говеждо месо, млечни продукти, гъби, фъстъци, и соев протеин.

Всички тези три аминокиселини работят синергично за възстановяването на мускулите и регулирането на кръвната захар, осигурявайки енергия на организма. Комбинацията по между им се изразява от абревиатурата - BCAA (branched chain amino acids / верижно разклонени аминокиселини).

Това са три от незаменимите аминокиселини, които са от голямо значение за хората, занимаващи се активно със спорт. Научните изследвания показват, че съотношението им в суроватъчния протеин е перфектно за постигане на оптимални резултати.

Суроватъчният протеин и здравето

Ако сте иначе здрави, нямате никакви поводи за притеснение относно приема на суроватъчен протеин (стига да сте избрали такъв с натурален подсладител, разбира се). При здрави индивиди бъбреците са напълно способни да се справят и с по-висок прием на белтъчини.

Ако имате увредени бъбреци, лекарите най-вероятно и без това са ви препоръчали да ограничите приема на белтъчини и следователно не е желателно да приемате допълнителна доза под каквато и да е форма.

Същото важи и за черния дроб. Клиничните изследвания не показват повишаване на нивото на токсините в черния дроб при консумация на суроватъчен протеин.

В заключение

Както виждате, няма нищо притеснително в състава или приема на суроватъчния протеин. Той не само, че не е вреден, но може да бъде много ценен помощник в постигането на целта ви!