На 11 ноември Турция засади 11 млн. дръвчета
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Ноември 2019 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 11 ноември Турция засади 11 млн. дръвчета

/КРОСС/ 11 милиона млади дръвчета бяха засадени днес в цяла Турция. Символичният старт на засаждането беше даден в 11 часа и 11 минути от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган.

Инициативата „Дъх за бъдещето“ цели да подобри световния рекорд за засаждане на най-много дървета за 1 час и беше наблюдавана от представители на книгата на рекордите на Гинес.

То също така възстановява горите в пострадали от горски пожари райони.

Кампанията беше организирана от турското министерство на земеделието и горите в отговор на призива на екоактивист държавните институции да определят специален ден за залесяване.

До момента рекордът се държи от акцията по масовото залесяване в индийския щат Утар Прадеш през август и в Етиопия през юли, когато в рамките на един ден бяха посадени по 220 млн. дръвчета.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине засадиха фиданки в столицата Анкара.

5 министри участваха в подобни събития в други области на страната, като с тях беше осъществена видеовръзка.

Междувременно кампанията по залесяване се проведе във всички 81 области на Турция.

Гражданите на страната можеха онлайн „да осиновяват“ фиданки, които да бъдат засадени в тяхно име и до момента бяха „осиновени“ 13 млн. млади дървета.

Турският лидер изрази надежда събитието да се превърне в ежегодна традиция.

На 7 ноември със свой указ президентът обяви 11 ноември за Ден на залесяването в Турция.

В речта си Ердоган съобщи, че за 17 години при управлението на Партията на справедливостта и развитието в страната са били засадени 4,5 млрд. дръвчета и размерът на турските гори се е увеличил на 22,6 млн. хектара. Визирайки протестиращите от парка „Гези“ през 2013 г., турският държавен глава заяви, че някои хора са се опитали да опустошат градовете в страната под претекста за защита на дървета.

Той допълни, че никой от тези, които са критикували правителството за екологичните му политики, не са сред участниците в кампанията. Според Ердоган „тези, които са създавали проблеми“ са искали „да запалят Турция“, а не да садят дървета.

В масовото събитие в определените за целта над 2000 точки в цялата страна се включиха граждани, мобилизирани военнослужещи, общински служители и служби, неправителствени организации.