БСП обжалва избора на районен кмет за “Искър“ в столицата
Секция: ПОЛИТИКА
12 Ноември 2019 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП обжалва избора на районен кмет за “Искър“ в столицата

/КРОСС/ Кандидатът на БСП за кмет на район “Искър“ в столицата Борис Цветков внесе деловодството на Министерски съвет и МВР декларация и видео записи, с които настоява премиерът Бойко Борисов да се разграничи от спечелилия изборите районен кмет на ГЕРБ Ивайло Цеков.

В официална декларация социалистите заявяват, че разполагат с видеозаписи от деня на балотажа 3 ноември, на които ясно се виждат действията и сътрудничеството между Цеков и редица известни на органите на реда и на много граждани на района лица, за които публично в район “Искър“ се знае, че се занимават с купуване и продаване на гласове.

Борис Цветков призовава премиера:

“През целия изборен ден на няколко пъти различни групи на тумби по пет, по шест, по осем, организирани си контактуват, получават задачи. Мисля че Бойко Борисов има механизъм – политически и държавен – да оттегли, да се разграничи от такава практика. Ако той не го направи, това ще означава, че той и Фандъкова са поръчители на това действие, че те го закрилят“.

Социалистите се обръщат също към МВР, Специализираната прокуратура и другите компетентни органи с апел незабавно да изземат записите от камерите на обектите, да анализират всички други факти и данни и задълбочено да разследват сигналите за изборните нарушения.

 

Избраният за кмет на столичния район "Искър" Ивайло Цеков отрече да е купувал гласове, както твърди Борис Цветков от БСП София. На искането на левицата за повторно броене на бюлетините Цеков отговори:

"Ще окажа всякакво и пълно съдействие на всички компетентни органи по изнесените така твърдения. Не знам и аз как да го нарека, в ситуацията, в която пред дома ми, на 10 метра от дома ми, където ходя всеки ден, съм заснет да влизам или излизам от едно заведение и да говоря с хора. Ами, извинявам се, ама говоренето с хора, числя че е една от основните характеристики на един кмет, че и на един човек, който е в предизборна кампания. Означава ли, че в деня на изборите не трябва да говориш с някого?".