Пет грешки при избор на закуска
Секция: Здраве
12 Ноември 2019 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет грешки при избор на закуска

/КРОСС/ Всички сме чували израза "закуската е най-важното хранене за деня". И това до голяма степен е вярно. Но има значение не само дали закусваш, а и какво. В тази статия ще подчертаем пет често срещани грешки, които хората допускат при избора си на закуска, за да си наясно с тях и да ги избягваш. Така ще можеш да направиш информиран и здравословен избор за своята.

Грешка 1: Закуска бързо и на крак

Сутрин е, време е за ставане, алармата звъни… Но вместо да станеш и да приготвиш закуска, натискаш бутона за отлагане и удряш още една 10-минутна дрямка. А време за закуска не остава…

Затова просто излизаш и напът към задълженията за деня вземаш нещо бързо и на крак, било то баничка, кроасан или някоя вафла… 

Но има още нещо – скорошно проучване показва, че храненето на крак, дори да е с качествена храна, крие допълнителни рискове – докато вървим навън сме подложени на редица разсейващи фактори, които отвличат вниманието ни от храната и това води до прeяждане. Също така неправилното бързото и неправилно дъвчене при храненето на крак (а и не само) може да доведе до храносмилателни проблеми в последствие.

Затова, ако по някаква причина не ти остава време за приготвяне на закуската сутрин, можеш да я приготвиш от предходната вечер. Така ще имаш нещо готово и здравословно, което да хапнеш сутринта, без да отделяш допълнително време от сутрешния си режим за приготвянето му.

Грешка 2: Не се приемат достатъчно фибри

Друга често срещана грешка е закусването предимно с прости въглехидрати – важи както за голяма част от споменатите по-горе преработени храни, така и за набиращите все по-голяма популярност готови зърнени закуски. Някои от които дори твърдят, че са "фитнес".

Истината е, че за да бъдат вкусни и примамливи за потребителите, тези закуски съдържат доста подсладители – захар, шоколадови парченца, сушени плодове и други подобни в себе си. Консумацията само на бързи въглехидрати и преработени храни води и до бързо огладняване. Това е така, защото тези храни обикновено са с висок гликемичен индекс – т.е. влияят силно на нивата на кръвна захар, като я вдигат рязко при приема им, след което се стига и до бърз спад и глада се завръща.

От друга страна, богатата на фибри храна (овесени ядки, пълнозърнести продукти, зеленчуци), има точно обратния ефект – те са с нисък гликемичен индекс, тялото ги разгражда и консумира по-бавно и това осигурява по-дълго и равномерно отпускане на енергия.

При избора си на закуска, винаги обръщай внимание на фибрите и се увери, че включваш достатъчно от тях в нея.

Грешка 3: Не се приемат достатъчно белтъчини

Трябва да включиш и достатъчно белтъчини в закуската си. Те също са от ключово значение за засищането на тялото и възстановяването му, а пренебрегването им е грешка, която много хора правят в избора си на закуска, защото не намират храните, които ги съдържат, за подходящи за това хранене.

Но това не означава, че непременно трябва да закусваш с месо, риба или протеин на прах… Млечните продукти, яйцата, дори някои зеленчуци и зърнени култури също са добри източници на протеин, които също така са и подходящ и вкусен вариант за закуска.

Така че може да объркаш богатите на фибри овесени ядки с кисело мляко и с тази проста закуска директно да избегнеш 2 от 3-те грешки, които обсъдихме до тук.

Грешка 4: Избягват се мазнините

Мазнините са най-криворазбрания макронутриент и много хора ги избягват не само в закуската си, а като цяло в режима си, когато се опитват да отслабнат, защото смятат, че мазнините те правят дебел… Това съвсем не е вярно!

Полезните мазнини трябва да са неизменна част от твоето меню. Редом с въглехидратите и белтъчините. А закуската трябва да съдържа всеки от тези макронутриенти.

Храните, богати на полезни мазнини, са чудесен източник на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, правят храната по-вкусна и разнообразна, дават допълнителна енергия и дори имат редица здравословни ползи, като понижаване на лошия LDL холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Подходящи източници на полезни мазнини за закуска са храни като: авокадо, ядки, ядкови масла, семена като чиа и ленено семе и др.

Грешка 5: Закуската е прекалено малка

В резултат на описаните до тук грешки, много хора всъщност не закусват достатъчно добре, освен че не приемат правилните храни, те като цяло не приемат и достатъчно калории за това толкова важно хранене.

А обилната, засищата закуска е много добър и здравословен старт на деня – тя ще забърза метаболизма и ще те зареди с енергия за предстоящите задачи, освен това ще държи тялото сито през почти половината ден, докато не дойде време за междинно хранене или обяд. А това сваля риска от бързо похапване на крак и негативните му последствия до минимум.

Но все пак, има случаи, в които може да се приема по-малка закуска. Ако си сред хората с изтощителен ден и тежка работа, ще имаш нужда от повечко енергия (калории) вечер и тъй като трябва да приемеш една идея по-обилна вечеря, може да намалиш калориите в закуската за сметка на нея, за да не прехвърлиш цялостния си заложен калориен прием за деня.

Колко обилна да е закуската? На този въпрос не може да се отговори еднозначно, защото по принцип това ще зависи от твоя цялостен калориен прием за деня, който е различен за всеки.

Но има често срещан, макар и не много точен, ориентир за това: Закуската трябва да съдържа между 1/4 и 1/3 от калориите ти за деня. В зависимост, отново, от това с колко калории разполагаш в своя хранителен режим и на колко хранения са разпределени те през деня ти, това може да означава закуска от 300 до 500-700 калории.

Относно макронутриентите в нея: около 40-50% от тези калории трябва да идват от въглехидрат, 30-40% от протеин и 10-20% от мазнини.

В заключение…

Закуската наистина е едно от най-важните хранения и качеството й не трябва да се пренебрегва. За да си осигуриш нужната енергия за пълноценен старт на деня, трябва да включиш в нея достатъчно протеин, въглехидрат (част от който фибри) и мазнини и да я направиш достатъчно обилна, за да те засити и зареди добре.

Освен това й отдели нужното време и внимание за приготвяне – ако не сутринта, то поне предходната вечер. За да избегнеш нездравословното хранене в движение и риска от напълняване, заради консумацията на преработени храни.