Въздухът в хола може да е двойно по-замърсен от този на улицата
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Ноември 2019 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въздухът в хола може да е двойно по-замърсен от този на улицата

/КРОСС/ Прекарваме между 85 и 90% от времето си в затворено помещение, което прави въздуха, който дишаме в тях изключително важен. Лошата новина е, че той може да бъде два пъти по-мръсен от този навън.

Може би звучи изненадващо, но някои от най-вредните замърсители на въздуха често присъстват в по-голяма концентрация в затворени пространства, отколкото навън.

Това означава, че въздухът в повечето градове с много трафик може да е по-чист от въздуха в хола Ви.

А сериозността на проблема се крие в това, че европейските граждани прекарват между 85 и 90% от времето си в затворено пространство – у дома, в училище, на работа и дори когато се забавляват.

Риск за възрастни и деца

Цигарите не са единственият източник на замърсяване на въздуха в затворено помещение: по-голямата част от външните замърсители влизат и в домовете ни, а освен това готвенето, употребата на свещи и тамян, почистващи препарати, строителните материали, мебелите, домашният текстил, както и компютрите, също могат да отделят вредни химикали.

Плесента и праховите акари влошават качеството на въздуха, а и допринасят за наличието на бактерии и вируси.

Поради тези фактори въздухът в закрити помещения може да бъде до два пъти позамърсен от външния, според Съвместния изследователски център на ЕС (JRC).

Според Европейската агенция по околна среда, лошото качество на въздуха в закрити помещения може да бъде особено вредно за уязвимите групи като деца, възрастни хора или такива със сърдечно-съдови и хронични респираторни заболявания като астмата.

Данните на JRC показват, че близо 20% от случаите на астма и алергични заболявания са причинени от вътрешни условия.

Според данни, публикувани от Европейската фондация на белите дробове (ELF), замърсяването на въздуха в затворени помещения е осмият най-важен рисков фактор за развитието на болести, със смъртност от 1,5 до 2 милиона души в световен мащаб. 

Как да подобрим качеството на въздуха у дома?

За подобряване на качеството на въздуха в помещението, ELF препоръчва почесто проветряване, отоплителни решения, които не влошават качеството на въздуха, подмяна на нагревателите на дърва и използването на пречистватели за въздух.

Последното може да бъде полезно както през зимата, така и през лятото, тъй като вентилацията може да бъде проблематична както в средата на алергичния, така и в отоплителния сезон.

Не е лесно да намерим времето през деня, когато концентрацията на прах, замърсители от отопление и автомобилни изпарения е достатъчно ниска, за да може вентилацията чрез отваряне на прозорци, да подобри наистина качеството на въздуха в дома.

В допълнение, през зимата прекомерната вентилация може да доведе до значителни загуби на енергия, които трябва да бъдат компенсирани чрез прегряване - което в крайна сметка означава още по-мръсен въздух. 

Как по-лесно да избягаме от настинките?

„Ако след тазгодишните топлинни вълни, решим да си купим нов климатик или да заместим стар, който харчи твърде много енергия, е добра идея да изберем модел, който заедно с това да подобри и качеството на въздуха.“ - препоръчват от LG.

Полезно допълнение към климатика, например, са антибактериалните филтри, които премахват не само патогени, но също и полени, и прахови частици.

Избирайки климатик снабден с плазмен йонизатор си помагаме да останем здрави, тъй като йоните, излъчвани от устройството, се свързват с вредните частици, като по този начин стерилизират въздуха и повърхностите в помещението, като в същото време премахват миризмите.

„Тези функции правят живота по-лесен за тези, които страдат от алергии през лятото и запазва качеството на въздуха високо през зимата, сезонът на настинките.” – казват експертите на LG.

В допълнение, инверторните компресорни агрегати позволяват енергоефективна работа и в сравнение с конвенционалното решение охлаждат въздуха по-бързо в жегата, а в по-студените дни загряват помещенията по-бързо, без да замърсяват въздуха.

Най-модерният моносплит - тоест външно и вътрешно тяло - може да се използва за отопление при температури около нулата, но може да издържи и при по-силен студ - до -25°C.