Северна Македония увеличава заплати на лекари и учители
Секция: СВЯТ
12 Ноември 2019 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Северна Македония увеличава заплати на лекари и учители

/КРОСС/ Новият бюджет да донесе на гражданите на Северна Македония по-високи заплати в държавния сектор и по-високи пенсии. Това обеща премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев.

Правителството е предвидило да изхарчи 3,9 милиарда евро и от 1 януари пенсионерите да получат увеличение с 850 до 900 денара.

Министърът на финансите и премиерът съобщиха на пресконференция, че най-много ще се инвестира в човешкия капитал - в здравеопазване, образование и социална защита. Ще бъдат отделени и 100 милиона денара за борба със замърсяването на въздуха, предаде телевизия Телма.

Повече пари ще получат всички в администрацията, като най-голямо ще е увеличението за лекарите специалисти, чиито заплати ще се увеличат с 25% от февруари, а учителите ще получат 10% повече от януари. Всички служители в администрацията вече получиха 5% на сто повече със заплатата през октомври.

"Заев "черпи" преди изборите (на 12 април догодина) с историческо увеличение на заплатите, но каква ще бъде цената", пита в заглавие „Дойче веле“. Синдикатите са доволни, но много експерти отбелязват драстичното увеличение в определени сектори, като предупреждават, че заплатите трябва да растат в синхрон с производителността.