Председателят на НЛРС-СЛРБ: Очакваме подкрепа от Министерство на образованието
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2019 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на НЛРС-СЛРБ:  Очакваме подкрепа от Министерство  на образованието Днес се подписа споразумение между НЛРС-СЛРБ и Природен парк „Витоша"

 

/КРОСС/ Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България" съвместно с Природен парк „Витоша"започна организирането от началото на годината инициатива наречена „Срещи с дивата природа", която е насочена основно към деца на възраст от 7 до 14 години.

Идеята е да се опитаме мъничко да откъснем съвременните деца от електронните устройства, от таблетите, от мобилните телефони, от компютрите - да ги изведем сред природата, за да можем да им покажем и да им разкажем за това какво се случва в природата, какви са естествените процеси. Това каза по време на пресконференция инж. Васил Василев председател на НЛРС-СЛРБ.

Васил Василев (председател на НЛРС-СЛРБ) и Анна Петракиева - директор на ПП „Витоша"

Като всяко нещо, когато човек планира дългосрочно да работи и да изгражда една функционираща система, той търси своите партньори и се радвам, че в лицето на инж. Петракиева и природен парк „Витоша", ние намерихме своя естествен партньор, допълни той. Инж. Василев коментира, че тяхната инициатива е дългосрочна.

Това е дейност, която ние като организация, благодарение и на подкрепата на своите партньори ще развиваме в бъдеще, допълни той. Не сме спечелили проект с европейско финансиране, но ще търсим всички финансови източници, които да подкрепят и да финансират нашата инициатива, включително може би ще се опитаме да организираме и дарителски кампании за хора, които са склонни да подкрепят екологичното образование на своите деца, коментира още председателят на НЛРС.

Една от основните дейности на природен парк „Витоша" е образованието на децата, екологичното образование и представянето на богатството на природата, разнообразието на животинските и растителни видове, както и ценността на природата пред най-малките. Това каза по време на пресконференцията инж. Анна Петракиева, директор на природен парк „Витоша".

Тя допълни, че през годините от парка активно са участвали в подобни занимания и са работили с всякакви възрастови групи. В последните години колеги от парка започнаха съвсем целенасочено да работят и в насока „Горска педагогика", каза още инж. Петракиева.

С помощта на нашата работа по „Горска педагогика", с помощта на колегите от природния парк се опитваме да помогнем на най-малките да се върнат обратно сред природата, да открият нейната красота, да открият нейното богатство, да открият нейните видове и процесите, които протичат в тях и тяхното значение за нашето съществуване като хора, каза още по време на пресконференцията директорът на природния парк.

 

 

Инициативата на Съюза на ловците и риболовците в България изключително подкрепя нашата работа в тази насока, тъй като в тяхно лице ние срещаме едни много добри специалисти в областта на животинския свят - не само на дивеча, а и рибите и изобщо цялото разнообразие на видове в страната.

Смятаме, че тяхната инициатива взаимно ще ни подпомогне, за да продължим да достигаме до децата и хората и да им представяме това разнообразие, каза още инж. Петракиева.

Инж. Василев коментира, че са водили един предварителен разговор в края на 2018 година с Министерство на образованието и науката относно инициативата си, когато са били любезно прието от зам.-министър Таня Михайлова.

Той отбеляза, че първоначално когато зам.-министъра ги е приела, тя ги погледнала с леко недоверие, тъй като тя също не познава ловците като хора, които са пазители и защитници на природата и процесите в нея. Когато поговорихме повече и разказахме в детайли какви са нашите идеи и как ще се опитаме да ги реализираме, какви видеоматериали и други презентационни материали смятаме да предложим на различните училища и всеки учител да може да подбере като допълнителни образователни средства нашите материали, госпожа Михайлова прие много добре тази наша инициатива.

Дори заяви готовността на министерството да ни подкрепи в този наш път, каза още председателят на НЛРС. Трябва да се отбележи, че ние все още изграждаме документите и принципите, по които ще се случват всичките процеси във времето, но предварителните ни разговори с министерството от моя гледна точка бяха обещаващи, коментира още инж. Васил Василев.