Нинова: Преизчисляването на пенсиите е наложително – няма друг изход за възрастните хора
Секция: Коментари
12 Ноември 2019 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Преизчисляването на пенсиите е наложително – няма друг изход за възрастните хора Управляващите грубо показват законите – не внасят излишъка от бюджета не влиза в Сребърния фонд

/КРОСС/ Уважаеми господин министър,

Уважаеми народни представители,

Обсъждаме Закона за държавното обществено осигуряване, който в частта си за пенсии, касае 2 милиона и 150 хиляди българи.

Сигурно тези хора имат различни политически убеждения и пристрастия - и това е нормално.

Общото между тях е, че са работили по 20-30 години, дали са своя принос за изграждането на икономиката на България и своя принос в осигурителната система на страната.

Общото между тях е, че почти всички днес живеят трудно с размера на пенсиите, които им осигуряваме.

В парадоксалната ситуация сме правителството да определи праг на бедност от 363 лева догодина, и същото правителство да определи минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 234 лева.

Замислете се какво означава това – правителството казва, че не може да се живее с доход под 363 и в същото време казва, че все пак хората трябва да преживяват с 234 лева. Не може да се живее така, но ще трябва да живеете така.

Разбирате ли противоречието, парадоксалната ситуация, в която се намираме?

Можем цял ден и цяла нощ да се замерваме с числа, но нека да го обясним човешки на хората – как при този праг на бедност да живеят с тези пенсии?

Има изход от тази ситуация. Да, разбира се, че дългосрочната визия за излизане е работни места, високи доходи, високи осигурителни вноски, но това изисква години усилия. Нека да се стараем да осигурим икономически растеж и работни места, но да вземем мерки сега.

Възрастните хора имат нужда сега и днес от тази актуализация. Какво предлагаме от „БСП за България“ – години наред – преизчисляване на всички пенсии с нов средномесечен осигурителен доход. Наложително е да се преизчислят пенсиите, няма друг изход. 

Искам да отворим дебат за Сребърния фонд, защото това е една от възможностите да се гарантира пенсионната система, да не се допуска срив в пенсионната система, да се покриват дефицити до определени количества.

Уважаеми колеги в днешното Народно събрание,

Сребърният фонд беше създаден през 2007 година от правителството на БСП.

Целта беше в него да влизат концесионни такси, средства, получени при приватизация на предприятия и излишъците в бюджета.

Какво се случи за 10 години управление на ГЕРБ? Фондът стартира с близо 2 милиарда и половина– Министерството на финансите преди един месец отчете, че във Фонда има 3 милиарда и 67 милиона. За 10 години половин милиард е влязъл във Фонда.

При прогноза при неговото създаване, финансово разчетена, аргументирана, днес във Фонда трябваше да има между 10 и 15 милиарда лева, а има 3. Можеха ли тези 10-15 милиарда лева да помогнат на пенсионната система и сега да не гадаем откъде да дойдат тези пари – можеха.

Защо това не се случи? Защото, уважаеми управляващи, грубо погазихте всички закони на България за тези 10 години.

По следните начини – още Симеон Дянков, за да избегне законовото задължение на правителството да внася парите от приватизация в Сребърния фонд, извади държавните дружествата в т.н. Консолидационна компания, и всички приходи от продажбите ги внасяше в държавния бюджет като дивидент, вместо в Сребърния фонд за пенсии.

Продължихте в следващите години по следния начин - за 2016 година правителството на Борисов отчита 1 милиард и 470 милиона излишък. За 2017 година – 800 милиона. За 2018 – 2 милиарда и 800 милиона излишък по консолидираната рамка.

Вместо този излишък да влиза в Сребърния фонд, както задължава закона, месец преди края на годината премиерът Борисов го раздава с постановления на Министерски съвет, извън всички бюджетни процедури на парламента, раздава го еднолично с джипа, през прозореца, за партийни и политически цели. И не изпълнява законът – излишъкът от бюджета да влиза в Сребърния фонд, където да се трупа, за да подпомогне пенсионната система.

Сега обяснявате, че няма начин, че е много скъпо, че няма откъде да се вземат пари – ами ето откъде. Само при едно условие – че спазвате законите на България, които ви задължават концесионни такси, приватизационни средства и излишъкът от бюджета да отиват за пенсионери.

Питаме за пореден път – защо отново парите от концесията на Летище София, срещу която много пъти сме се обявявали, 480 милиона, не отиват в Сребърния фонд?

А отиват за покриване на дългове на БДЖ. Защо?

Променете закона, ако не искате да отиват в Сребърния фонд, но е неприятно да кажете на хората: „Ще премахнем Сребърния фонд, защото тези пари ще ги вкараме в общия държавен бюджет, за да покриваме дългове, за да ги харчим безразборно“. Не е добре, нали?

Законът си действа, но вие тихомълком не го изпълнявате. Това е едната възможност, откъдето могат да дойдат средствата за пенсионерите, не е единствената.

Между първо и второ четене ще внесем предложения за преизчисляване на всички пенсии – аргументирано и обоснована, морално и справедливо.

Не е въпрос на скъпо и евтино.

Въпрос е на справедливост – към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България, за съществуването и стабилността на осигурителната система - и днес живеят мизерно.