Мая Манолова: Залезът на ГЕРБ е факт и затова Борисов ме заплашва
Секция: ПОЛИТИКА
13 Ноември 2019 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: Залезът на ГЕРБ е факт и затова Борисов ме заплашва

/КРОСС/ „Не ме е страх, г-н Борисов, от никоя от обидите и заплахите, които ми отправяте, обърна се Манолова към Борисов по повод заканите на ГЕРБ за "давността на Костинброд".

„Изпълнителната власт се изживява като държавно обвинение, а това е авторитаризъм и еднолична власт. И не е ли проява на двоен стандарт като обясняваше г-н Борисов, че не е издигнал кандидат за главен прокурор, за да не правел партийно вмешателство, а сега говори от името на прокуратурата?“, коментира Мая Манолова пред bTV, в предаването „Лице в лице”, по повод заканата, отправена на брифинг на ГЕРБ, че давността от Костинброд не е изтекла и „Мая Манолова нищо добро не я чака…”.

„Премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или като главен прокурор – от чие име говори той?“, попита Манолова, като добави, че ГЕРБ и той имат нужда от сериозна юридическа консултация и по отношение на сроковете, и на делата за нанесени вреди.

„Това е пореден опит на Борисов да ме сплаши, след като от ГЕРБ и той нарекоха хората, които ме подкрепят „сбирток”, „башибозук”, „уйдурма” и др. подобни. След като това не сработи, реши, че ще ме уплаши“, коментира Манолова.

„Не, няма да ме уплаши. Не ме е страх, г-н Борисов, от никоя от обидите и заплахите, които ми отправяте“, обърна се тя към Борисов и подчерта, че всъщност премиерът се страхува.

„Страх го е, че се видя, че може да загуби София и че утре може да загуби България. Страх го е от хората, които се обединиха срещу едноличната власт, срещу накърнената демокрация, срещу погазените човешки права, срещу изкривената пазарна икономика, срещу неефективната съдебна система и срещу едноличната власт. От това го е страх – че хората откриха обединението като начин, по който да се противопоставят. Това се случи на изборите в София“, каза Манолова.

Тя посочи, че „кметът от ГЕРБ е избран с малцинство” – под 20% от имащите право на глас в София и под 50% от гласувалите, уточни Манолова.

„ГЕРБ загубиха над 80 хиляди гласа. Залезът на ГЕРБ е факт, затова си позволява да ме заплашва по този начин. Е, не ме е страх, продължавам“, подчерта Манолова и допълни, че внесената в ОИК жалба е именно, за да се види има ли кой да накаже ГЕРБ за манипулациите на изборите.

Манолова каза, че е внесла 14 класьора с доказателства за манипулирани списъци, протоколи с поправки и с променяно съдържание, с данни за внесени отвън бюлетини и нарушения на закона в организацията на изборния процес.

„Над 100 хиляди души е разликата в списъците на гласуващите граждани между първи и втори тур. Обявиха хората за "техническа грешка", каза Манолова.

Тя посочи и разлика от близо 7 хиляди гласоподаватели от държави членки на ЕС.

44 са гласували, хиляди са дописаните, подчерта още Манолова и допълни, че екипът й е приложил към жалбата примери, открити в близо 900 поправени протокола – за поправки, корекции, промяна на данните, разминавания между издадени и подписан от СИК протокол и внесените в ЦИК протоколи, за отваряне на пликовете с протоколите от служители на общинската администрация в нарушение на закона, за липсващи подписи, за протоколи без фабрични номера и десетки други незаконосъобразни практики.

„Над 60% са поправяните протоколи. 900 такива протокола сме установили ние“, каза Манолова и посочи, че 7 хиляди са недействителните бюлетини.

„Най-изрядни са в ромските секции. Там няма недействителни бюлетини. Гласувало се е с бюлетин, попълнени отвън очевидно, за което ние имахме информация и подадохме сигнали. Как тези хора гласуват и попълват книжата без никаква грешка, а във всички други квартали на столицата стотици протоколи са сгрешени“, попита Манолова.

Тя напомни, че екипът й е подал над 30 жалби за купуване на гласове и корпоративен вот, но е имало бездействие на отговорните за това органи.

По думите й и социологическите агенции чрез екзит-половете са манипулирали гласуването, защото са разпространявали данни за 16-18% разлика между кандидатите, а реално тя е била 4%.

„Не може да не се подаде жалба – не може тези манипулации да останат безнаказани”, каза Манолова и подчерта, че те нанасят тежък удар върху доверието на гражданите в изборния процес.

„Има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ, която злоупотреби с гласовете на стотици хиляди хора”, посочи Манолова като въпрос, на който действията на съда по жалбата й ще дадат отговор.

Манолова коментира и офертите, отворени вчера в Столичната община в търга за микробусите, които ще извозват пътниците до метрото в „Люлин“.

„Сред подадените оферти е и фирмата, която аз запечатах в плик и ви оставих тук, в това студио“, припомни тя предходно свое интервю в предаването и посочи, че като се финализира процедурата е готова да покаже името на фирмата, която е прогнозирала като победител.

Микробусите са снимани в каталога на спонсорите на ГЕРБ, каквото представляваше предизборната книга програма на г-жа Фандъкова, допълни Манолова и подчерта, че старият модел на управление на столицата отново се възпроизвежда.

Припомняме, че вчера Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова за кандидат за кмет на София започна петиция за честни избори и промени в изборните правила, която е достъпна на адрес:

https://www.peticiq.com/izbori2019?utm_source=fb_share&fbclid=IwAR39FfuQcCm5YaxPOYqtHDeedgTkoaTVgP8jyW5rbB8Sm52Sd5_iGS0yNnY