Росен Желязков: Географските информационни системи са инструмент за взимане на отговорни политически решения
Секция: Технологии
13 Ноември 2019 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: Географските информационни системи са инструмент за взимане на отговорни политически решения

/КРОСС/ "Географските информационни системи са инструмент за взимане на отговорни, важни политически решения на държавно и местно ниво", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на откриването на конференция, посветена на Световния ГИС ден’2019.

„Не мога да си представя пътната, железопътната, морската и речната инфраструктура без модерните приложения, базирани на географски данни“, каза той.

Министър Росен Желязков припомни, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията завърши голям проект „Единна информационна точка“, където са събрани огромни масиви от данни за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура. Това помага не само за доброто планиране, но и за добрата икономика при управлението на обществените ресурси, добави той.

По-късно днес министър Желязков ще получи Наградата на организаторите на Световния ГИС ден – ЕСРИ България, за реализацията на проекта „Единна информационна точка“.

От старта на системата през юни, в нея вече се съдържа информация за 10 848 км електронни съобщителни мрежи, 12 090 км инфраструктура за разполагане на мрежи, 194 км електропреносна мрежа, 4216 км железопътна мрежа.

Единната информационна точка дава възможност на много инвеститори да следят за промени и предстоящи дейности по строителство и ефективно да планират и координират изграждането на физическа инфраструктура.