Набиращият популярност „Доза Щастие“ ще стане част от учебната програма
Секция: КУЛТУРА
13 Ноември 2019 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Набиращият популярност „Доза Щастие“ ще стане част от учебната програма Съвместна инициатива с МОН предвижда преференциални прожекции в 29 града у нас

/КРОСС/ Първият пълнометражен филм на Яна Титова „Доза Щастие“ беше видян от над 10 000 зрители още в първите дни след премиерата и предизвика масивна емоционална вълна от коментари сред родителите.

Голяма част от мненията бяха, че всяко семейство задължително трябва да посети прожекция на филма, а „Доза Щастие“ трябва да бъде излъчван и в училищата.

Филмът, пресъздаващ истинската история на журналистката Весела Тотева, описана в биографичната ѝ книга „Падение и спасение“, вече официално е включен в образователните инициативи на Министерството на образованието и науката, свързани с превенция на зависимостите.

Историята на Весела и нейната дъщеря Валя показва по убедителен и въздействащ начин колко опасно може да бъде за един млад човек да допусне грешка въз основа на малкото си опит и информираност.

Общите усилия на екипа, създал лентата, и МОН ще позволят на преподаватели от 29 града у нас да организират за учениците групови посещения в избрани киносалони на преференциални цени.

В списъка влизат Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Русе, Стара Загора, Шумен, Ямбол и други. Каузата цели да даде гласност на проблема и да запознае младите хора на достъпен език с рисковете, които употребата на наркотични вещества носи за живота и здравето им.

Кампанията продължава в периода 11-30 ноември, като прожекциите с преференциални условия са съобразени с възможностите на учебната програма и обхващат часовия диапазон от 12 до 17 ч. в делнични дни.

Посещението се счита като проведени 2 часа на класния ръководител. Посетителските групи следва да включват минимум 10 ученици, а цената за посещението е между 4 и 7 лева.

 За преподавателите, които придружават групата, ще бъде осигурен безплатен достъп до прожекцията.

Пълният списък с кина е достъпен на официалния сайт на филма: https://a-dose-of-happiness.com/mon/

Действието в „Доза Щастие“ се развива през 90-те години, но филмът е актуален за всяко едно време, както и самата тема, която засяга.

Режисьорът Яна Титова споделя: „Много сме щастливи, че успяхме да постигнем успех и да осъществим тази съвместна инициатива. От самото начало искахме нашият филм да бъде видян от децата и да бъде едно естествено продължение на това, с което се занимаваше Весела, лично и чрез фондацията си „От другата страна“. Вярваме, че прекият пример, вплетен в тази история, е най-добрият път да покажем на децата, че е важно да правят информирани избори. Зависимостите са навсякъде около нас, във всякакви форми и ще се радваме да има един поотворен дебат по темата. Дори и да предотвратим грешния ход за едно единствено дете, за нас това ще е победа.“

„Доза щастие“ е вече по кината в цялата страна

Филмът е подходящ за деца над 12 години (лица под тази възраст могат да го гледат с родител или пълнолетен придружител).

Продуценти на „Доза Щастие“ са bTV Studios и NO BLINK Studio в лицето на Александър Алексиев и Николай Стоичков.

Трейлър:

video: https://www.youtube.com/watch?v=l08wBPBIqZE

Линк към официалния сайт: https://a-dose-of-happiness.com/

Линк към Facebook: https://www.facebook.com/aDoseOfHappiness/