Лекарският съюз: 30-35% от приходите по клиничните пътеки да отиват за заплати на лекарите
Секция: Здраве
13 Ноември 2019 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекарският съюз: 30-35% от приходите по клиничните пътеки да отиват за заплати на лекарите

/КРОСС/ Да се увеличат цените на 220 клинични пътеки, да се намалят с 10% обемите на хоспитализациите, минимум 30% от приходите на болниците да отиват за фонд „Работна заплата“ на висококвалифицираните медицински кадри.

Това поиска председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров във връзка с преговорите за Националния рамков договор за 2020 г.

Маджаров настоя също така лекарите без специалност да работят като лекари, а не като секретарки. В момента те могат само да попълват амбулаторни листове.

Промяната ще бъде записана в НРД 2020.

Съсловната организация ще настоява и да отпадне 24-часовото разположение на личните лекари, като това трябва да бъде регламентирано чрез нормативни текстове.

Освен това средствата от бюджета на НЗОК за извънболнична помощ трябва да бъдат увеличени с 18 млн.лв., за да се гарантират профилактиката и изследванията на гражданите, допълни още той.

БЛС предлага още и да не се санкционират лекарите, ако надвишат броя на талоните за профилактични прегледи.

Друго искане на БЛС е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите – плащане на 1 лев, а останалата част от държавата.