Мол за $2 млрд. и новата най-висока сграда в света в Дубай (Снимки)
Секция: Туризъм
13 Ноември 2019 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мол за $2 млрд. и новата най-висока сграда в света в Дубай (Снимки)

/КРОСС/ 2020 г. трябва да бъде годината на Дубай и по тази причина без друго любимата на българите дестинация не жали сили и средства да привлича тях и всички останали свои фенове с нови и вълнуващи места.

Освен огромния музей на главната улица „Шейх Зайед роуд”, ще има и други огромни изненади.

За Световното изложение Експо 2020, което страната посреща, трябва да бъде готова новата най-висока сграда в света.

Небостъргачът ще изпревари досегашния – отново дубайски – рекордьор Бурдж Халифа – 828 м. Името засега е Дубай Крийк Тауър или Кулата на дубайския канал.

Водният път е едно от основните места в емирството, като свързва старата и новата част с Персийския залив. Сградата ще бъде 100 метра по-висока от Бурдж Халифа.

Точният метраж се пази в тайна, както от строителя „Емаар”, така и от световноизвестния архитект Сантиаго Калатрава, чиито изумителни творения – от Малмьо до Валенсия, сме ви представяли в нашите пътешествия.

 

Също, както около Бурдж Халифа, ще има няколко по-ниски жилищни небостъргача, а също и още по-голям мол. Той ще изпревари както сегашния Дубай мол до моментната най-висока сграда в света, така и най-големия търговски център в света, който е в Бусан, Корея.

Инвестицията е умопомрачителна – 2 млрд.долара са вложени само в Дубай Скуеър Мол.

Той ще има площ, колкото 100 футболни игрища. След като впечатли света с трите най-високи хотела на планетата, емирството ще продължи и надпреварата за най-красива сграда изобщо. През 2023 г. трябва да е готова вече започнатата Бурдж Джумейра. Ако не успее да изпревари градските си конкуренти, със сигурност „кулата” ще бъде по-висока поне от най-високия нюйоркски небостъргач и ще остави в сянката си в същия квартал легендарния 7-звезден хотел Бурдж Ал Араб.

Вдъхновение за небостъргача се оказал .... пръста на местния емир. На върха му ще има артзали и ресторанти с 360-градусова панорама към цял Дубай и фонтан за разкош.

Създателите на проекта са горди, че завинаги ще превъплътят в архитектурата пръстовите отпечатъци на любимия си владетел шейх Мохамед бин Рашид.

С новите смайващи творения супервисоките небостъргачи в Дубай – влизането в класа изисква поне 300 м над земята, ще станат 13, което вероятно ще наложи изграждането на нови и нови обекти.

Освен най-високите сгради и тройката най-високи хотели в света, в емирството са също така и трите най-високи жилищни сгради в света.

С тази цел още през 2020 г. ще бъде завършен още един небостъргач от висша проба. Казва се Майдан 1.

Там, освен още един грандиозен мол, ще бъде и най-високата покрита ски писта, което звание ще бъде отнето от сегашния й носител – трасето в Мол оф Емирейтс. Естествено, и той е в Дубай.

Със своите 711 м Майдан 1, който вероятно ще бъде открит под названието Дубай 1, ще се превърне в най-високата жилищна сграда – блок, в света.