Русия ще намали дела на щатския долар в Държавния инвестиционен фонд
Секция: Русия
13 Ноември 2019 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия ще намали дела на щатския долар в Държавния инвестиционен фонд

/КРОСС/ Русия ще намали дела на щатския долар в своя Държавен инвестиционен фонд (т.нар. "Национален фонд за богатство") и обмисля да инвестира в други чуждестранни валути, включително в китайски юани, заяви в сряда заместник-министърът на финансите Владимир Количев.

По този начин Количев потвърди информация на Ройтерс от по-рано този месец, че Русия планира да диверсифицира валутните си активи през 2020-а година.

Владимир Количев отбеляза, че този ход отчасти е предназначен за предпазване на руските резерви от външни рискове. Той не даде точна цифра за размера, с който ще бъде намален дела на американския долар в държавния инвестиционен фонд.

Според изчисления на Ройтерс въз основна на данни на руското финансово министерство, към края на октомври делът на долари в Националния фонд за богатство е бил около 36%, или в размер на 124,5 млрд. долара.

"Геополитическите рискове са един от ключовите фактори при определянето на структурата на Националния фонд за богатство", посочи г-н Количев пред репортери в кулоарите на конференция на фонда в неговата централа в Москва.

Ройтерс напомня, че Русия усили това, което самата тя определя като процес на "дедоларизация", за да намали зависимостта си от американската валута, след като отношенията на Москва със Запада, и по-специално със САЩ, се влошиха заради анексирането на Крим през 2014 година и руската роля в украинската криза.

"Мога да кажа със сигурност, че делът в щатски долари ще бъде по-малък. Разглеждат се възможности за инвестиране в различни други валути ... включително в китайски юани", отбеляза Количев.

Според него структурата на международните валутни резерви на Русия вече се е променила и планираните промени във държавния инвестиционен фонд ще доближат неговия състав до този на резервите на Руската централна банка в чуждестранна валута. "Ние просто синхронизираме повече суверенния фонд с централната банка", допълни той.

Към 31-ви март тази година еврото съставляваше 30,3% от резервите на Руската централна банка, делът на щатския долар беше 23,6%,  на китайския юан - 14,2%, на британския паунд - 6,6%, а на японската йена, канадският и австралийският долари общо - 7,1%.