Ердоган и Тръмп обсъждат топ теми на срещата си в Белия дом (Видео)
Секция: СВЯТ
14 Ноември 2019 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган и Тръмп обсъждат топ теми на срещата си в Белия дом (Видео)

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му пристигнаха снощи в Белия дом, където бе посрещнат от първото семейство на САЩ Доналд и Мелания Тръмп, съобщиха световните агенции.

Двамата лидери направиха изявление преди началото на двустранната им среща.

Тръмп заяви, че за него е голяма чест да се срещне с Ердоган, информира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Той посочи, че „разбира проблемите на Турция“, а двамата предстои да обсъдят редица въпроси.

Сред тях ще бъде закупуването от Анкара на руските зенитно-ракетни системи С-400, както и въпроса, свързан с програмата за изтребителите Ф-35.

Топлото посрещане на турския лидер във Вашингтон идва на фона на гняв в Конгреса заради офанзивата на Анкара в Сирия срещу кюрдските бойци – основен партньор на Вашингтон в борбата с „Ислямска държава“.

Преди да отпътува за Съединените щати турският президент заяви пред репортери, че един от ключовите въпроси ще бъде искането за екстрадиция на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти го обвиняват, че той стои зад опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Последната визита на Ердоган във Вашингтон беше през май 2017 г. Тогава посещението беше белязано от сблъсъци между протестиращи и охраната на турския президент.

 

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=NMW--_ZA3rk