Мечка нападна и рани тежко ловец в Стара планина
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2019 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мечка нападна и рани тежко ловец в Стара планина

/КРОСС/ 47-годишен ловец от Казанлък е настанен с тежки наранявания в старозагорска болница, след като е бил нападнат от мечка в Стара планина, съобщи местната Рresstv.

Инцидентът е станал около обяд в неделя, докато въоръженият с карабина мъж е дебнел на пусия над павелбанското село Търничени за появата на подгонени от колегите му диви прасета. В този момент огромна мечка атакувала казанлъчанина, като се изправила на задни лапи и го съборила на земята.

Дивото животно нахапало мъжа по рамото, слабините и бедрата, като зъбите му минали на сантиметър от бедрената артерия. След това го оставило и избягало.

Въпреки тежките травми пострадалият успял да подаде сигнал на тел. 112, а след това и да се обади на организатора на ловния излет. Час по-късно мъжът е транспортиран в болница в Стара Загора, където е подложен на няколко хирургически интервенции.

Според лекарите на този етап няма пряка опасност за живота на пострадалия.

От Ловно дружество "Сокол" в Казанлък, където членува 47-годишния ловец казаха, че това е пореден случай мечка да излезе срещу ловци в региона, като на няколко пъти били отправяни искания за отстрел, но така и не получили разрешения.

Кметът на Търничени Ахмед Ходжа припомни, че преди 3-4 години е имало идентичен случай на нахапан от мечка ловец в землището, тогава обаче разрешили отстрела на хищника. Колеги на пострадалия смятат, че животното е било подплашено от лая на кучетата, заради топлото за сезона време мечките в Балкана още не били заспали.