Предстои пореден опит летището в Пловдив да бъде дадено на концесия
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2019 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстои пореден опит летището в Пловдив да бъде дадено на концесия

/КРОСС/ До края на годината предстои да бъде обявена отново концесията на летище "Пловдив", съобщи на туроператорски форум в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БНР.

Има сериозен интерес към нея от инвеститори, каза Ангелкова, но не навлезе в подробности, тъй като въпросът бил в компетенциите на транспортното министерство.

Преди година правителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив по предложение на транспортния министър Росен Желязков.

До решението на кабинета се стигна, след като консорциумът между "Хайнан" и "Пловдив еърпорт инвест" обяви, че няма да има възможност да сключи концесионния договор, въпреки че спечели процедурата.

Вторият претендент за летището беше "Консорциум Летище Пловдив", съставен от "Тракия икономическа зона" и автотранспортната ПИМК, които спечелиха концесията на интермодалния терминал край града.

Те обаче се отказаха да обжалват прекратяването на процедурата.

Наскоро премиерът Борисов заяви виждането си за летището в града като бъдещ хъб за износ на стоки, който ще се използва от всички страни на Балканския полуостров.

Предпоставка е изграждането на пътя Пловдив - Асеновград и на околовръстното на Пловдив.

Днес Ангелкова отбеляза, че смяната на стопанина ще привлече повече полети както към област Пловдив и туристи в курорта Пампорово.

Според Ванко Иванов от управителния съвет на Съвета по туризъм летището може да се превърне в база на нискотарифните авиопревозвачи.