Дървото, което никога не се огъва. За емоционалната устойчивост (резилиентност)
Секция: Здраве
15 Ноември 2019 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дървото, което никога не се огъва. За емоционалната устойчивост (резилиентност)

/КРОСС/ Заглавието на този текст заимствах от пациентката ми Мис P., 45 годишна жена, която дойде при мен на психотерапия в една от Психологическите служби на британската Национална здравна система (NHS) в Лондон. Когато й предложих да ми разкаже за себе си, тя започна с думите: "Аз съм дървото, което никога не се огъва". Mис P. беше жена с привлекателна външност, много успешна в професионалната си кариера, но разочарована и неудовлетворена от интимните си отношения с мъжете. В живота ѝ наскоро се беше появил човек, с когото тя се чувстваше добре и когото не искаше да загуби. Това беше поводът да поиска психологическа помощ и в течение на 3 месеца тя идваше при мен веднъж седмично, винаги точна, винаги навреме.

За да опише най-важното качество на своя характер Мис P. още при първата ни среща използва английската дума resilience, която няма еднословен еквивалент в българския език. В зависимост от контекста тя може да бъде преведена като устойчивост, издържливост, гъвкавост, адаптивност, твърдост, сила на характера... В някои български психологически изследвания този лингвистичен въпрос се решава чрез транслитерация като се въвеждат термините "резилиентност" (за черта на личността) и "резилианс" (за процеса).
През последните три десетилетия понятието "резилиентност" привлече вниманието на изследователите в различни области - образование и възпитание, здравеопазване, психотерапия, социална и организационна психология... Говори се за резилиентността като индивидуална черта и като характеристика на организациите.

В моята работа като психотерапевт и като инструктор в тренинги по резилиентност за държавни служители във Великобритания, аз се фокусирам върху индивидуалната резилиентност. Използвам много широко определение, което дефинира резилиентността като способността на индивида да се адаптира позитивно в рискови и кризисни ситуации. Този процес включва също така и етапите на подготовка за ефективна адаптация и реинтеграция.

Резилиентността е черта на характера, която може да бъде развивана както в естествения ход на човешкия живот, така и чрез обучение и тренинг.

Изследователите разграничават физическа, психическа, емоционална и духовна резилиентност. Мис Р. беше доказала многократно, че умее да се справя в сложни ситуации, че не се предава и че не се огъва под напора на предизвикателствата в личния си и в професионалния си живот. Беше разбрала обаче, че тези й качества не можеха да й осигурят качеството на живот, за което тя вече мечтаеше. Какво и пречеше да съхранява отношенията си с мъжете?
Когато попитах как са проявявали емоциите си към нея родителите и, тя отговори: "Ние сме англичани и не проявяваме емоците си". В гласа и имаше нотка на гордост. Установихме, че тя има много малък набор от думи, с които да опише емоциите и усещанията си, че се затруднява да ги локализира в тялото си и не може да идентифицира други емоции освен гняв, тъга, радост, страх. Трудно й беше дори да признае, че изпитва страх - толкова привързана беше към идеята, че е безстрашната желязна лейди. Ситуациите на радост за нея бяха свързани с професионалната и среда, с успехи, с признанието на постиженията и от другите.

Никак не беше лесно да открием контекст, в който Мис Р. си позволяваше да се отпусне. Спомням си усещанането си за пробив в нашата работа, когато открих колко свещен за нея беше ритуалът на пиенето на чай. Мис Р ставаше с половин час по-рано сутрин, за да може да запари любимия си чай, който пиеше ритуално в тишината на своята кухня. Помолих я да ми опише вкуса, цвета, температурата на чая. Докато говореше за този ритуал, тя се промени - лицето и се отпусна и олекна, на устните и се появи усмивка, тя се увлече да ми разказва за чашата, от която пиеше чай и за любимата чаена чашка от детството и. Имах чувството че дървото, което не се огъва, все пак отговори на повея на вятъра.
В отношенията си с мъжете Мис Р. повтаряше модела на отношения, които беше наблюдавала в детството си. Майка й беше вземала важните за семейството решения самостоятелно и монолозите й за безполезността на мъжкия пол бяха дълбоко проникнали в съзнанието на Мис Р. Естествено, мъжете в живота й идваха най-вече за да потвърдят тази нейна представа и нейните очаквания...

Открихме повторение на модела, в който Мис Р. поема инициативата в съвместните действия на двойката, след което изпитва неприязън и гняв, че трябва за всичко да се грижи сама, а мъжът е безполезен паразит, използвач и предател. Всеки път се беше разигравал един от двата възможни сценария, водещи до сходен резултат: мъжът постепенно губи търпение да изслушва тези обвинения, или Мис Р. губи търпение да изпълнява "мъжката" роля и двойката се разпада. В този драматичен триъгълник обаче, Мис Р. не играеше ролята на жертва. В началния етап на отношенията тя беше "спасител", като се опитваше на научи мъжа, който не знае как да се справя с живота, а в последствие се превръщаше в агресор, преследваше го и го обвиняваше в безполезност.

Към момента на нашата среща Мис Р. беше забелязала повторението на този модел и беше готова да поеме своята част от отговорността за случващото се.

При всяка наша среща с Мис Р. ние разглеждахме епизоди от ежедневните ѝ взаимоотношения с нейния партнор. Тя осъзнаваше затрудненията си да се довери на новия човек в живота и. Започна да споделя с него как се чувства, когато нещата не се случваха по начина, по който тя очакваше. Изслушваше го и започна да придобива по-ясна представа за неговите мотиви - рационални и емоционални - да действа по един или друг начин. На една от последните ни сесия Мис Р. сподели, че с партньора й планират първата си ваканция. Тя беше го помолила той да избере дестинацията и да не й казва, къде ще пътуват. Новото усещане за отпускане и доверие че нещата ще се случат по най-добрия начин я изпълваше с ведрина и топлина. Тук моята роля беше да й напомня, че процесът на това сближаване и осъзнаване има начало, но няма край.

Работата с Мис Р. включваше развиването на нейната компетентност за това, какво чувства, уважението и интереса ѝ към собствения ѝ емоционален свят.

Емоционалната резилиентност далеч не се изчерпва с твърдостта на характера и способността за бързо възстановяване след травма. Но понятието резилиентност винаги включва реакцията на индивида на определен стимул/обект. В случая на Мис Р. беше необходимо да работим върху емоционалната ѝ осъзнатост, която не винаги е свързана със стимулите, постъпващи от външната среда.

В този смисъл целта ни беше по-скоро да развием нейната емоционална интелигентност, която включва способността да се осъзнават, използват и управляват емоциите - както своите, така и тези на другия.

Този случай от моята частна практика, както и обученията по развиване на резилиентността на служители в няколко държавни департамента в Лондон, разшири моите представи за потенциала на последователната работа в областта на психотерапията, коучинга и обученията по емоционална устойчивост (резилиентност) и емоционална интелигентност, както за превенцията и профилактиката на психологически проблеми, така и за промотирането на емоционална грамотност, психично здраве и по-високо качество на живота.

Източник Пулс