Акция "Зима". Резултати и санкции
Секция: Анализи
15 Ноември 2019 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акция "Зима". Резултати и санкции

/КРОСС/ От днес автомобилите трябва да са с гуми, подходящи за зимни условия. За препоръките и санкциите гости в студиото на сутрешния блок на БНТ бяха инсп. Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция", Росен Рапчев от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Димитър Илиев, автомобилен състезател.

Във всички случаи трябва да имаме предвид, че когато нещо е разписано в закон, то не е нечие хрумване, а определено е свързано, особено пък Законът за движението по пътищата, с приложени в закона мерки, които са взети от практиката, от последиците от всички събития, които настъпват на пътя, коментира инспектор Мария Ботева. Зимата е сезон, който по принцип изненадва от гледна точка на това, че човек се надява, ако му е малко по-топло вкъщи, то и навън е така, добави тя.

Разбира се, подготовката за зимата е изключително важно за сигурността, не само нашата сигурност, а и сигурността на околните участници в движението, коментира Росен Рапчев. При промяна на условията автомобилът вече се държи със сигурност много по-различно. Трябва да си подготвим автомобила за зимата, да си сменим гумите, спирачната система да проверим, системите за обдухване на парното, както и казанчето за чистачки. Най-вече трябва да редуцираме скоростта и дистанцията, коментира още Росен Рапчев.

Автомобилният състезател Димитър Илиев коментира, че разликата между лятната и зимната гума е най-вече в състоянието на каучука, в неговата същност. Той е много по-мек и остава мек дори при студено време. Изобщо не е важно дали има сняг по улиците или не. По-важното е, че при студените температури гумата е мека и успява да се задържи върху настилката, върху която се движим.