Цигуларката Зорница Иларионова ще зарадва почитателите си в София с творби от Ернест Шосон
Секция: КУЛТУРА
15 Ноември 2019 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цигуларката Зорница Иларионова ще зарадва почитателите си в София с творби от Ернест Шосон

/КРОСС/ Софийската есен е лирично време с ухание на кестени, с огнено-жълти багри и звуци на отиващи си ята. Романтично време за естети, които ще се насладят на музика от Ернест Шосон - "Поема" оп. 25 - за цигулка и пиано,
Менделсон (210 години от рождението на композитора) - Струнен квартет номер 2 оп. 13 и отново
Ернест Шосон - Концерт за цигулка, пиано и струнен квартет. Вечерта на 18 ноември /понеделник/ в 19ч. в Зала „България" ще въведе ценителите на класическата музика в колоритната, магнетична, опияняваща „френска вълна" с интерпретация на произведения от Шосон под лъка на младата цигуларка Зорница Иларионова. Като гост-изпълнител към Оркестъра на Софийска филхармония талантливата дама разказва прекрасните си спомени от съвместни концерти. Споделя, че за нея е било изключително удоволствие да работи с изтъкнати имена като диригента Славил Димитров и Маестро Константин Илиевски.

Какво ще отличава концертът в понеделник вечер? Зорница Иларионова споделя: „Този път ще имам щастието да свиря с Класик Арт квартет, който е също квартет-ансамбъл към Софийска филхармония. Всички те са музиканти от оркестъра! Първата цигулка на квартета е и концертмайсторката на Софийска филхармония Калина Христова. Предвкусвам удоволствието от музициране в камерен вариант.", споделя нетърпението си виртуозната цигуларка. „Виртуозна" е комплимент, с който Зорница трудно се съгласява. Но музицирането й безспорно ще Ви остави без дъх с енергията и плътното си присъствие. Вълнението й е изцяло насочено към предстоящата среща с почитателите на класическата музика в София този понеделник - защото представя една мащабна и всепоглъщаща творба на френския композитор Ернест Шосон. „Но ще имам удоволствието да изпълня и друга голяма творба на Шосон, за цигулка с оркестър, и този път тя ще прозвучи в акомпанимент на пиано в лицето на Мария - Елена Средева. Заедно ще представим тази пиеса.", разказва Зорница. И не пести възхищението и дълбоката си благодарност си към Мария-Елена, нейн дългогодишен сценичен партньор в концерти и конкурси. И допълва, че на пианото за концерта на Шосон ще бъде Мартина Табакова. „Ето как 18-ти вечерта ще имам така привилегията и щастието да си партнирам с много големи, с изключителни музиканти."

Какво носи творчеството на Шосон за Зорница Иларионова? Специфична, признава цигуларката, един от типичните ярки и одухотворени върхове във френския импресионизъм. „Тази музика ме пренася в старите френски ленти! Асоциацията, от която не мога и не желая да избягам, е с иконичната Коко Шанел, също артист-емблема, успяла да събере и пресъздаде облика на една цяла държава с енергиятаистка, на естетичен революционер от зората на миналия век. Това е за мен музиката на Шосон, на Дебюси!" В едно свое интервю Зорница Иларионова признава, че първо „вижда" музиката в ума си, представя си я в образи и багри, които превръща в звуци. Как изглеждат творбите, които се готви да сподели тя с почитателите на класическата музика в София този понеделник? „Шосон с една дума? Почти невъзможно е да се обхване творчеството му с една или дори с няколко думи! Но все пак - сантиментална суровост." Каним почитателите на стойностната мкласическа музика да се насладят на концерта в понеделник вечер и изключителното музициране на Зорница Иларионова в Зала „България". Заповядайте!