Бойко Борисов се срещна с посланика на Съединените американски щати в Гърция Джефри Пиат
Секция: ПОЛИТИКА
15 Ноември 2019 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Бойко Борисов се срещна с посланика на Съединените американски щати в Гърция Джефри Пиат

/КРОСС/ Акцент по време на срещата бе диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Министър-председателят Борисов припомни постигнатия напредък по изграждането на газовата връзка Гърция-България, която е от стратегическо значение за гарантиране енергийната сигурност в региона. Премиерът акцентира и върху извършените от началото на 2019 г. до момента доставки на втечнен природен газ за българския пазар - 396 млн. куб. метра, в това число 182 млн. куб. метра газ с произход САЩ.

Премиерът Бойко Борисов и посланик Пиат обсъдиха и участието на България като акционер в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция. Българската страна е взела решение да участва с 20% в капитала на проектната компания. В момента „Булгаргаз" прави анализ за количествата втечнен природен газ, които предстои да резервира в рамките на втората обвързваща фаза на пазарния тест.

В хода на разговора беше дадена висока оценка за сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната като партньори в НАТО.