Александър Симов : БСП помогна за освобождаване на словото у нас
Секция: ПОЛИТИКА
16 Ноември 2019 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александър Симов :  БСП помогна за освобождаване на словото у нас Левицата направи пробив в 4 областни центъра- ако това отречеш като успех, трябва да видиш дали се намираш в тази реалност

/КРОСС/ "Конституционният съд днес уважи жалбата на БСП и обяви определени разпоредби от Закона за личните данти за противоконституционни, които отвързват примката около врата на много журналисти. Днес е добър ден за свободата на словото. Тези 10 критерия, която бяха обявени за противоконституционни бяха кошмарни и създаваха предпоставки за цензура. Радостен съм, че БСП помогна за освобождаване на словото у нас." Това заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Александър Симов пред НТВ.

Той категорично не се съгласи с крайните оценки към ръководството на партията, появили се през последните дни : "Тези критики са продукт на кабинетно мислене. Много е лесно да си стоиш в топлия офис и да пишеш дълбокомислени анализи, а съвсем друго е на терен да участваш в избори, които се прочуха с купуването на гласове и натиска от страна на властта. Въпреки всичко- ние се преборихме и подобрихме нашите резултати". Той припомни, че през 2015г. БСП не спечели нито един областен град, а сега левицата направи пробив в 4 областни центъра. "Ако това отречеш като успех, трябва да видиш дали се намираш в тази реалност", заяви Симов. Социалистът обясни, че през май ще има избор за председател на БСП по изцяло нов начин и цялата партия ще може да избере своя лидер.

Александър Симов обясни, че искането за честни избори е позиция на БСП от много време насам. "Припомням ви, че беше въведено в закона това да са първите избори с изцяло машинно гласуване. Преди тези избори ГЕРБ целенасочено измениха закона и виждаме резултата - огромното количество невалидни бюлетини". Той коментира, че това е щяло да бъде избегнато с машинното гласуване. "Всички видяхме активността в ромските секции по посока на ГЕРБ. Ако това са честните резултати, то ромското население в България е дясно ориентирано, пълно с ценностите на ЕНП и изцяло подкрепящо ГЕРБ", каза Симов.
Народният представител коментира и орязаната от управляващите субсидия : "Средствата, отпуснати от субсидията за БСП, се разпределят до стотинка. Знаем колко средства отиват в местните организации, колко са за издръжка на централата, колко за мероприятия. Въпросът е с какви пари ГЕРБ са водили политическата си дейност, че да имат такава огромна банкова сметка".

Алексанъдр Симов заяви, че чрез партийната телевизия членовете и симпатизантите на БСП са чули идеите на левицата. "Нашите кметове и общински съветници оценяват изключително високо ролята на БСТВ за кампанията, която направихме. Кой друг, ако не репортерът на БСТВ, щеше да попита финансовия министър Горанов за болничните по начин, който го накара да заплашва репортерка на телевизията", каза Симов. Той подчерта, че въпреки орязания бюджет вследствие на намалената субсидия, телевизията функционира добре.