Кристиан Вигенин: БСП представя различна философия за управление, от която България има нужда
Секция: ПОЛИТИКА
16 Ноември 2019 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристиан Вигенин: БСП представя различна философия за управление, от която България има нужда

/КРОСС/ „БСП формира и представя една различна философия за управление на държавата, от която България има нужда". Това каза зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин пред БНТ. Той коментира, че Бюджет 2020 показва, че министър Горанов на практика се е превърнал в счетоводител и то не добър счетоводител. Вигенин бе категоричен, че управляващите нямат никаква идея за решаването на сериозните проблеми на държавата, защото правенето на политика през бюджета трябва да бъде обвързано с проблемите на държавата и тяхното решаване чрез него.

„Ние ще подкрепим увеличаването на заплатите на учителите, но ако образованието наистина е приоритет за ГЕРБ, е нужна друга политика. Остава порочната система - парите следват ученика, заплатите не са обвързани с резултатите. Ние искаме да се наблегне върху качеството на образованието, което изисква един учебник по предмет за един клас и безплатни учебници от 1-ви до 12-ти клас", обясни Кристиан Вигенин. Той каза още, че мерките за демографската политика в бюджета са близо до нулата, въпреки че се говори за нея вече няколко години. „Този тип политика, както я разбират министър Горанов и ГЕРБ, води до това, че всяка година населението на България намалява с 40 000 души", добави Кристиан Вигенин. Той обясни, че по всички статистики се показва, че Северозападът продължава да изостава и в алтернативния бюджет, който левицата ще обсъжда в неделя е предвиден специален фонд за Северозапада. „Няма по-ясно изразена алтернатива в държавата от БСП, въпросът е как ще успеем да я развием", заяви социалистът.

„Когато говорим за социалните теми виждаме, че за едни стандартът дърпа, за други обаче нещата се променят твърде бавно и ние сме страната с най-дълбоки социални различия между най-богати и най-бедни и ножицата продължава да се разтваря", коментира Вигенин. Той добави, че генерирането на огромни излишъци в годините назад показва неправилни сметки от страна на управляващите.

Във връзка с отминалите избори Кристиан Вигенин коментира, че е много трудно да се прави национален анализ на местните избори, без да се влезе в ситуацията на всяка община. Той добави, че е факт, че ГЕРБ е запазила влиянието си в местната власт, макар и с известно отстъпление. „Факт е също, че БСП отвоюва ново пространство в местната власт и показа способност да се мобилизира", уточни той. Вигенин коментира, че условията, в които се провеждат местните избори се влошават и обща отговорност е да бъдат създадени такива условия, че хората да могат да правят истински, прозрачен, честен и свободен избор.

„Корнелия Нинова се опитва да представи БСП като реална алтернатива на управлението, което изисква активна парламентарна дейност, ясни алтернативи по всяка една политика и лица, които са изразителите на тази политика. Председателят на партията има право на виждане, кои да бъдат лицата, които представят тази политика", каза още Кристиан Вигенин.