Екология и политика
Секция: Коментари
16 Ноември 2019 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екология и политика

/КРОСС/ „Фокусът за справяне с мръсния въздух трябва да е насочен към транспорта и битовото отопление". Това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му, основният замърсител е битовото отопление, на второ място транспорта и едва на трето място, с малък процент, промишленото замърсяване.

"Ние успяхме да осигурим около 500 млн. лв. за българските общини, които да кандидатстват за електрифициране на градския транспорт. Един от проблемите потенциалните в Европа са азотните окиси. Автобусите, които са на газ, генерират азотни окиси", подчерта министър Димов.

Той подчерта, че направеното до тук е сериозен пробив в екологично законодателство, като са променени стимулите и санкциите към местната власт. "Не те да изпълняват програмите, сега ние санкционираме, ако няма резултат. Т. е. за пръв път фокусът е насочен към постигане на резултат. Това нещо влезе в сила през 2019 г. и при всички положения ще бъде ясен стимул към местната власт", каза още Нено Димов.