Заради мръсния въздух: Бар в Делхи предлага чист кислород
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Ноември 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заради мръсния въздух: Бар в Делхи предлага чист кислород

/КРОСС/ Заради мръсния въздух бар в индийската столица Делхи предлага на жителите глътка чист кислород, но срещу заплащане, съобщава БТА.

В заведението, наречено Oxy Pure (в превод чист кислород), клиентите могат да дишат кислород, примесен с етерични масла като лавандула или лимонена трева. Това става с помощта на тръба, прикрепена към носа на клиента. Сеансът продължава 15 минути и струва 299 рупии (4 долара).

Барът в действителност е отворен още през май, но интересът към него нарасна, след като замърсяването на въздуха в Делхи достигна такива нива, че прерасна в здравна криза и властите на два пъти обявиха извънредна спешна ситуация, при която училищата бяха затворени, а на децата и възрастните беше препоръчано да не излизат навън.

Отмениха полети от и за Делхи заради замърсяване на въздуха
Барът предлага и преносим кислород, "запечатан в кенчета", който хората могат да отнесат със себе си навън.

Терапията в бара помага не само срещу лошия въздух, но и срещу безсъние, главоболие и депресия, разказва собственикът, 26-годишният Айвир Кумар. Много клиенти хвалят заведението, но други критикуват идеята и се питат за какво служат 15 минути чист кислород, при условие че замърсяването в града е такова, че е равносилно на пушенето на 30 цигари дневно.

При нормални условия въздухът, който хората дишат, съдържа само около 20% кислород. Изключително високите му нива всъщност могат да бъдат вредни и дори да предизвикат увреждане на белия дроб.