Между Брюксел и София
Секция: Коментари
17 Ноември 2019 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Между Брюксел и София

/КРОСС/„Аз нямам никакви проблеми с Европарламента, въпросът е Европарламентът да свикне с мен". Това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ евродепутатът Андрей Слабаков. „Много е тромаво и бюрократично, но свиквам постепенно", допълни той.

Евродепутатът съобщи, че участва в три комисии, по култура и образование, по петиции и по екология. „Не знам точно как ще поскъпнат билетите. Това с поскъпването, според мен, няма никакъв смисъл. Т. е., това за железопътния транспорт съм „за". Има си влакове, вървят с по 200-250 км в час, спират на 3 места, нямаш никакви проблеми", коментира Слабаков предложението за поскъпване на самолетните билети във връзка с нова екотакса. Той съобщи още, че във връзка с участието му в Комисията по екология, на 19-и този месец организира в Брюксел събитие във връзка с проблемите на пчеларите, които се превръщат, по думите му, в екологичен проблем и е поканил на него български пчелари. „Нас не ни харесват. Ние сме изпълнили абсолютно всички изисквания. Не знам защо не сме в Шенген. Това, за мен, е изключително странно", каза Слабаков по въпроса за членството ни в Шенген.

Той съобщи още, че се занимава с проблемите на грамотността и полуграмотността в Европа. „Водещите държави по неграмотност са Франция, Германия, Великобритания. Ние сме добре, колкото и невероятно да изглежда", подчерта евродепутатът. „Трябва да вземат някакви мерки, защото това е чудовищно. Аз знам, че политиците харесват неграмотни и полуграмотни хора, защото лесно се манипулират", подчерта той. „Турция, разбира се е на дневен ред и затова се говори най-много за нея. Но, има си проблеми. Като се започне от екологични и всякакви.

Това, което мен най-много ме тревожи, че отново култура и образование и всичко останало е забито в ъгъла, най-не му се обръща внимание", коментира Слабаков приоритетите на Европарламента. Като цяло, Слабаков остро критикува старите членки на Европейския съюз. Във връзка с това, на въпрос, какви би искал да вземе за България от културната политика на Европа,Андрей Слабаков отговори: „Културната ни политика на нас винаги ни е куцала. Т. е., Франция има културна политика и винаги е имала, и културата винаги е била приоритет. Т. е. за това им се възхищавам. Но, някак си трябва да видим, как да усвояваме повече европейски фондове. Но смятам, че просто обърната е системата. И там някак си се толерират френските проекти. Има ли френско участие, той минава, ако няма френско участие, трябва да има немско. И затова Източна и Централна Европа практически са абсолютната нула".