Ферма под метрото: Мисията възможна
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Ноември 2019 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ферма под метрото: Мисията възможна

/КРОСС/ На 23 септември в град Сангдо в южен Сеул отвори врати първата ултрамодерна ферма за отглеждане на зеленчуци. Тя е уникална по рода си в целия свят, цзащото е разположена под метрото в града, но дава пълноценна възможност за отглеждане на биопродукти в страната, която се бори за всеки квадратен метър земя.

Преди дни стартира и втората ферма, а още две подобни ще бъдат изградени до края на годината, пише Ейжън таймс.

Така наречените "метроферми" са продукт на партньорството между местните власти и компания за изграждане на умни ферми.

Първата по рода си ферма под метрото е разположена на 394 кв. метра, които са разделени на четири сектора: остъклена вертикална ферма, по-малка самостоятелна умна ферма в преносим контейнер, пространство за обучение за деца, и магазин.
Зеленчуците се отглеждат в среда с лед-осветление и хидропоника (метод за отглеждане на растения без почва, - корените им са потопени във вода със специални подхранващи торове - бел.ред), като до момента са събрани 8 вида зеленчуци. За да се избегне замърсяване, пропускателният режим във фермата е изключително строг

"Тъй като жителите на града са силно загрижени за здравето и чистотата на въздуха, ние не вкарваме въздуха от градската среда или метрото, а използваме филтрираща система", казва Ким Сунг-ун, управител на фирмата, изградила фермата под метрото. Така, благодарение на почти стерилната среда, не е необходимо да се ползват много хербецити и пестициди, а това пък води до по-екологично чисти зеленчуци, радват се производителите.

Новите ферми привличат изкючително много посетители, затова е отреден и специален кът за детски семинари и игри - в специална класна стая децата биват обучавани нагледно чрез много пъзели, стикери, дървени играчки, които "възпитават" към балансирано хранене. В края на сесиите, децата имат възможността да си наберат нещо от "градината".

Фермата разполага и със салатен бар в близост, където градските пътници могат да хапнат на крак или вземат за вкъщи салата или натурален сок.

"Най-важното е, че иновацията трябва да може да реализира печалба без държавни стимули", казва управителят, въпреки, че имат такива и затова са конкурентоспособни. Макар и далеч от традиционото земеделие, с упорита работа и подходяща техника умното земеделие е възможно.

Почти целия процес - от посяване на семенцата, до събиране на реколтата, е автоматизиран. Хора са нужни само за да наблюдават машините.

За да бъде максимално в полза на обществото, управата на фермата наема 4-ма души, които са с увреждания.
Източник: БГНЕС