Георги Свиленски: БСП показва ръст на своята подкрепа през последните години
Секция: ПОЛИТИКА
18 Ноември 2019 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Свиленски: БСП показва ръст на своята подкрепа през последните години Станишев беше председател и трябваше тогава да покаже как си представя рязкото завръщане на БСП

/КРОСС/ "Две седмици след местните избори, когато вече имаме всички числа, оценката, която даде Националният съвет на кампанията и на резултатите от изборите, е добра, но се оценява като недостатъчен броят на избраните кметове и общински съветници. Действително, ние бяхме поставили по-висока цел за брой на общинските съветници. Фактите и аргументите бяха добре обосновани от предизборния щаб, направи се един сериозен доклад", каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на НС на БСП пред БНТ.

Той отчете, че в партията е имало мобилизация и желание за промяна в държавата, но и също така е имало фактори, които са пречили това да се случи - купуване на гласове, заплашване на избиратели и кандидати, включване пряко на МВР в изборния процес и в самата кампания.

"За всичко това има подадени сигнали и в прокуратурата, и в местните полицейски управления. На някои места обжалваме изборните резултати", каза Свиленски.

Георги Свиленски отбеляза, че докато пред медиите отделни хора са искали оставката на ръководството, такова искане е нямало на пленума.

"Тези искания за оставки са само за пред медиите на колеги, които само обикалят студиата. Въпросът за оставките беше поставен единствено от т.нар. алтернативен анализ на 21 члена на НС, който беше отхвърлен с 86 гласа на 20. Т.е. няма никаква подкрепа за тези оставки", каза още по темата Свиленски.

Той отчете, че БСП в три поредни години показва ръст на своята подкрепа. Такъв е случаят на последните парламентарни избори, когато партията увеличава два пъти броя на народните представители, на европейските избори печели 1 евродепутат повече и на местните избори - 4 областни града повече.

"Как г-н Станишев си представя рязкото завръщане на БСП? Г-н Станишев беше председател на партията и може би трябваше да покаже как се прави това", коментира още Свиленски.

Той категорично отхвърли тезата, че БСП е авторитарна партия - Националният съвет е заседавал 8 часа и са се изказали над 33 души, членове на НС, включително голяма част от вътрешната опозиция.

Георги Свиленски коментира и алтернативния бюджет на БСП, който бе обсъден и приет на пленума: "Предлагаме пакет от мерки, които да подобрят жизненото положение на българските граждани с повишение на доходите, преизчисляване на пенсиите, повече пари за здравеопазване и с приоритетите, които сме заложили във "Визия за България".