Вътрешният министър е глобен за изнасяне на лични данни на чужд гражданин
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Ноември 2019 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вътрешният министър е глобен за изнасяне на лични данни на чужд гражданин

/КРОСС/ Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е наложила глоба от 10 хил. лв. на вътрешния министър за изнасяне на лични данни, съобщава lex.bg.

Ведомството е преценило, че като администратор на лични данни Валентин Радев незаконно е предоставил документи за самоличност, снимки и отпечатъци на финландския гражданин Абдулай Коне на властите в Того. Преценката е след негова жалба.

Коне е арестуван преди две години, когато е на почивка в България, защото властите в Того чрез Интерпол са издирвали за компютърни престъпления човек със същото име. Те обаче не са предоставили повече данни, с които да се идентифицира дали арестуваният е издирваният и той е бил освободен да се върне във Финландия.

Първоначалната глоба е била 1000 лв. и е била за министерството, но то я обжалвало с мотива, че министърът (Валентин Радев по това време - бел. ред.) е администратор на лични данни.

Изданието отбелязва, че в крайна сметка, ако решението влезе в сила, глобата ще бъде платена от бюджета на ведомството.

Коне обжалва изпращането на негови лични данни на властите в Того през 2017 г.

От министерството са обяснили още, че единият от вариантите за проверка на самоличност в подобни случаи е бил именно приложеният в случая с Коне – да му вземат отпечатъци и да ги пратят в Того, където да бъде направено сравнение. От КЗЛД са поискали допълнителна информация на каква нормативна база се основава тази практика, но от МВР на два пъти отказали.