БСП ще подкрепи протестите срещу решението за болничните
Секция: ПОЛИТИКА
18 Ноември 2019 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП ще подкрепи протестите срещу решението за болничните

/КРОСС/ "Ние ще защитим и ще сме на страната на всички, които излязат на протест против идеята първият ден болничен да не се заплаща", обяви пред "Фокус" народният представител от ПГ на БСП Георги Гьоков. Неговите очаквания са били стачната готовност на синдикатите да бъде обявена дори на секундата, но по думите му и в момента действията им не са закъснели.

Той определи решението на управляващите като изключително цинично. И затова призова то да не  се пропуска с лека ръка.

По думите му тези, които го предлагат, действат по метода на пробата - да видим какъв ще е отзвукът. Ако отзвукът и негативната реакция са много сериозни, ще го оттеглят, а ако не е – настояват. Това е изключително непочтено и ненормално отношение към хората, които съвестно се осигуряват. Не изключвам, че има фалшиви болнични, но не може заради 10-15 % да наказваш и останалите хора, които са изрядни платци на осигуровки и не злоупотребяват с болничните, категоричен бе Гьоков.

Има принципи, които трябва да се спазват.

Работниците се осигуряват, работодателите ги осигуряват, защото си разделят осигурителната вноска в размер 60 за работодателя и 40 % за работника. И най-логичното е този, който прибира осигуровките, тоест НОИ, да изплаща обезщетение, когато настъпи някакво осигурително събитие и то обезщетението да бъде такова, че да замества трудовите доходи, които са загубени, посочи Гьоков.

Той напомни, че заплащането на осигуровките от работодателите е станало практика от 2009 година с решение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков във връзка с финансовата криза по това време.

Тази световна финансова криза тогава засегна и България и заради дефицитите във фондовете, като по този начин всъщност дефицитите не спаднаха, но остана оттогава работодателите да плащат тези обезщетения за заболяванията и така до днес.

Може би работодателите са прави да протестират, но този процес не трябва да е за сметка на работника. Аз в никакъв случай няма да се съглася, че работниците и служителите трябва да отнесат целия проблем с недостига на фондовете, фалшивите болнични и няма да плащаме на работниците, защото те, условно казано, са най-слабото звено във веригата – и ще си го върнем на тях, добави още Георги Гьоков.