Добро е състоянието на натровените 22 деца в ямболската болница
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Ноември 2019 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Добро е състоянието на натровените 22 деца в ямболската болница

/КРОСС/ Състоянието на приетите снощи по спешност 22 деца със симптоми на хранително отравяне в ямболската болница е добро, съобщават от лечебното заведение. Резултатите от направените проверки от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция ще станат ясни утре, съобщи БНР.

"Без усложнения на състоянието е преминала нощта за децата", съобщи д-р Валентин Вълчев.

Децата от ямболското село Хаджидимитрово са на възраст между 7 до 12 години. В късният следобед учениците се почувствали зле и били откарани в спешния център в Ямбол с болки в корема и повръщане. След преглед те са настанени в инфекциозното отделение на болницата под лекарско наблюдение, а за едно от децата родителите са предпочели домашно лечение.

На всички ще бъдат направени изследвания и най- късно в сряда ще бъде ясно каква е причината за неразположението. Всички пострадали деца учат в съседното село Дражево. Храната, която им се предоставя е на принципа на кетъринг и с нея се хранят близо 1 300 ученици от община Тунджа.

Всички се хранят с едно и също в цялата община, коментира по-рано кметът. Пробите от храната се съхраняват в хладилници. Има изискване, според което те трябва да се съхраняват по три денонощия. До момента няма оплаквания от деца от други населени места в община Тунджа, очакват се резултатите от пробите на храната.

В момента представители на здравната инспекция и областната дирекция по безопасност на храните извършват проверки в училището в Дражево. Родителите се оплакват, че децата им започнали да повръщат и да се оплакват от неразположение. 

Д-р Валентин Вълчев от Спешна помощ в Ямбол информира, че това е клинична картина на хранително натравяне и на този етап не бива да се драматизира. 

Кметът на община Тунджа подчерта, че става въпрос само за деца от Хаджидимитрово. Той обърна внимание, че същата храна е предоставена на всички деца от община Тунджа.

"В Дражево учат деца от Хаджидимитрово и Дражево нито едно Дражевско дете не е тук, само Хаджидимитровски и нито едно дете от други училища от нашата община които са консумирали същата тази храна”", коментира той. 

В края на октомври десетгодишно дете почина от хранително натравяне, а двете му сестри бяха настанени с опасност за живота в болница във Варна.