Осигуряването трябва да е капитало-натрупващо, моделът е сбъркан
Секция: ИКОНОМИКА
19 Ноември 2019 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осигуряването трябва да е капитало-натрупващо, моделът е сбъркан

/КРОСС/ Пенсионният модел у нас в момента очевидно е изложен на риск. Решението е осигуряването да стане капитало-натрупващо - т.е. средствата, които внасяте в Здравната каса, да са си ваши. Проблемът в случая са разходите по прехода, коментира икономистът Красен Станчев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Мярката първият ден болничен да не се плаща първо бе временна през 2010 г. Нямаше анализ на нея, когато бе въведена - тогава бяха първите три дни, те се плащаха повече от работодателя".

"Сега имаме най-високата заетост, най-ниската безработица от 50 г. насам и съревнование между работодателите. Но отново липсва анализ какво биха стрували други мерки, за да няма злоупотреби. Всички привилегии на работещите трябва да се договарят с работодателите, при това индивидуално", е мнението на госта.

Допълнителното пенсионно осигуряване

"Колкото повече е частно осигуряването, това по-малки са злоупотребите", отбеляза Станчев по темата. 

"Ако внасяте във втория стълб, тогава вашият принос в първия - държавното осигуряване, е "наказан", защото получавате 1/5 по-малко от тези, които не са се осигурявали там. Целият шум, че частните фондове са пирамида, е абсолютно вреден. 17 млрд. - от частни фондове, е повече от 5 млрд. в НОИ".