Водата в Перник се губи по тръбите, загубите са огромни
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Ноември 2019 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водата в Перник се губи по тръбите, загубите са огромни

/КРОСС/ Вече денонощие Перник е на воден режим. От снощи на такъв минаха също Ловеч и Плевен. Официалната причина за всичко са сухите лято и есен, но хората подозират, че човешки пропуск е довел до кризата в миньорския град. Утре в града ще протестират.

"За мен причините са комплексни - природни, инфраструктурни и човешки. Последните месеци нямаше нормални валежи, за да се поддържа нормален баланс. Инфраструктурата във ВиК дружествата, не само в Перник, е стара и амортизирана", посочи бившият директор на Гражданска защита Андрей Иванов в "България сутрин".

По думите му вината за това касае човешкия фактор. Не можело да се борим срещу природата, но в последните 50-60 г. амортизираните участъци, които подлежали на замяна, не били подменяни поради липса на финанси.

"В Перник загубите на вода са огромни и ги плащаме всички ние", посочи още той за Bulgaria ON AIR.

Всеки язовир има санитарен минимум, под който водата е неизползваема.

По думите на Иванов този на водоема в Перник е малко над 2 млн. куб./метра. В момента се лансирала тезата, че обем от около 5 млн. куб./метра вода ще е достатъчен до април.

Месечно обаче нужните за водоснабдяване разходват около 1 милион куб./метра вода, което означавало, че след януари-февруари наличният в момента обем може да бъде изчерпан и да се стигне до безводие, ако природата не е благосклонна.

"Всяко ВиК дружество има сондажни кладенци, правени преди 50-60 г., предвидени точно за такива случаи. Има много населени места у нас, които целогодишно са на воден режим", подчерта още събеседникът.