Президентът е оптимист за Сухопътни войски, там се надяват на 9 живота, като котките (Снимки)
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Ноември 2019 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът е оптимист за Сухопътни войски, там се надяват на 9 живота, като котките (Снимки)

/КРОСС/ Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев каза, че е оптимист за Сухопътните войски, защото там "има истински лидери и командири, прекрасни специалисти и отдаден личен състав".

Държавният глава каза това в обръщението си на тържественото събрание във Военната академия "Георги Стойков Раковски" по повод празникa на най-многочисления вид въоръжени сили.

Той изрази убеждението си, че изоставането в процеса на модернизация на Сухопътните войски ще бъде преодоляно и напомни, че винаги е настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили да тече едновременно като най-добър и балансиран подход.

Модернизацията е единен процес и обща трансформация, подчерта Радев, като също така изрази убеждението си, че ще се намерят механизмите Сухопътните войски да имат полагащото им се въоръжение и технологии, но подчерта, че модернизацията им означава преди всичко трансформация на подготовката, въвеждането на по-малки системи и технологии, въоръжение, но с ключово значение в една операция.

Радев акцентира и върху основния проблем - неокомплектоваността с личен състав, като изтъкна, че тук трябва да бъде акцентът на усилията и трябва да се възстановят привлекателността и достойнството на военната професия. Президентът изрази увереност, че Сухопътните войски ще продължат все така отговорно да изпълняват задачите си, свързани с националната сигурност.

"В деня на празника ни заставаме пред обществото с гордо вдигната глава, защото няма от какво да се срамуваме", каза в словото си пред присъстващите на тържеството командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

"Сухопътните войски сме първи по осъществени учения и участници в тях, първи сме по участие в мисиите, по оказване на помощ на населението, а в строя на Националната гвардейска част взводът, който представлява Сухопътните войски, е пръв. В другите области, особено свързани с финансирането, ние често не можем да се класираме и в челната тройка. Може би това е така, защото не сме атрактивни, може би това е така, защото аз не мога да правя вятър на този или онзи, може би причината е, че аз не пълня ушите на хората с постоянни приказки как ние сме най-важни, най-ценни, най, най...", каза още той и добави, че такова поведение смята за неправилно и водещо след себе си тежки последствия.

Командирът заяви, че когато е очаквал високотехнологичното обновление на Сухопътните войски в средата на годината, е виждал "светлина в тунела".

"Оказа се, че светлина имаше, но не беше тази, която очаквахме, и сега пак сме в тунела, светим си с газения фенер и се надяваме. Надеждата на Сухопътните войски е като котката - с девет живота, дано да ни стигнат, че не останаха много", каза Попов, който благодари на военните и на цивилните служители от Сухопътните войски за техния труд и постигнатите успехи.

Генералът увери, че войските са готови да изпълнят конституционните си задължения по защита на България.