EVN Топлофикация влага 23 млн. лв. в нови отоплителни централи в Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Ноември 2019 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
EVN Топлофикация влага 23 млн. лв. в нови отоплителни централи в Пловдив

/КРОСС/ Дружеството ще изгради 5 броя нови водогрейни котли с висока ефективност и екологичност при производство на топлинна енергия

Днес, 19 ноември 2019 г., в Пловдив EVN Топлофикация стартира изграждането на нови модерни енергийни съоръжения за производство на топлинна енергия в България – 5 броя нови водогрейни котли.

Сред основните аспекти на EVN Топлофикация е екологично чистото производство на топлоенергия. Toва е поредната стъпка към модернизацията на енергийните мощности, след като през 2011 г. EVN изгради най-модерната когенерация за екологично производство на топло- и електроенергия на Балканите.

EVN Топлофикация инвестира в новите водогрейни котли 23 милиона лева. Общата мощност на съоръженията е 100 мегавата (MW).

Три от съоръженията ще се изградят на площадката в ТЕЦ Пловдив Север, а други две – в Отоплителна централа Юг. Чрез модерните съоръжения Пловдив ще има по-ефективно производство на топлинна енергия, по-чист въздух и нови инвестиции в местната икономика. Очаква се проектът да бъде завършен през 2021 г.

Новите водогрейни котли изпълняват екологичните изисквания за чисто енергопроизводство. Новите водогрейни котли ще позволят по-добро разпределение и ефективност на производствените капацитети. Тяхното управление ще бъде изцяло автоматизирано.

Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване.

EVN Топлофикация захранва с топлинна енергия и топла вода над 30 000 домакинства и бизнес клиенти в Пловдив. Дружеството управлява близо 200 км топлопреносна мрежа и над 1200 абонатни станции като за последните 10 години са изградени повече от 230 нови абонатни станции.

Ежегодно дружеството инвестира в обновяването на мощности и топлопреносна мрежа. През 2019 г. беше изградена нова топлопреносна мрежа с цел присъединяване на нови клиенти в райони „Северен“, „Централен“, ЖР „Тракия“, „Западен“ в гр. Пловдив.

EVN Топлофикация напомня, че централното топлоснабдяване е сред най-екологичните, комфортни и безопасни начини за отопление.