20 годни България в ЦЕРН
Секция: Наука
19 Ноември 2019 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
20 годни България в ЦЕРН

/КРОСС/ По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН МОН, Софийският университет и БАН организират в София Тех Парк изложба за настоящето и бъдещето на центъра, за българското присъствие в неговите изследователски и образователни програми,  за новите перспективи за научно сътрудничество и технологичен трансфер пред българските научни институции и бизнеса.

Изложбата ще бъде открита на 21 ноември 2019 г. от 11.30 ч. Гост на откриването ще бъде Генералният директор на ЦЕРН д-р Фабиола Джианоти.

Експоцзицията ще е отворена до 28 ноември от 10 до 17 часа всеки ден, а от 11 и 15 ч. пак там ще има лекции по актуални теми от дейността на ЦЕРН във фундаменталната наука и нейното приложение.

На 21 ноември от 15 ч., в зала А205 на Физическия факултет на СУ д-р Фабиола Джианоти ще изнесе лекция на тема "Изследвания (и още...) в ЦЕРН".

Днес европейският яьдрен център има 23 страни-членки (България е 20-а от тях), 8 асоциирани членки и протоколи за сътрудничество с още 40 страни.

Той се е преврънал в световна лаборатория с 2300 постоянни сътрудници, над 1000 стипендианти и близо 13000 асоциирани изследователи от над 100 националности от цял свят.

Проектът LHC (Големият адронен колайдер) направи ЦЕРН световен лидер в областта на физиката на елементарните частици.

На 11 юни 1999 г. България е обявена официално от ЮНЕСКО за пълноправен член на центъра.

Наши учени, инженери и техници от СУ, от три института на БАН, от Пловдивския университет - общо над 100 български пециалисти участват в научните изследвания, провеждани в организацията.