Съдът отмени решението на ОИК за състава на Общинския съвет в Панагюрище
Секция: ПОЛИТИКА
19 Ноември 2019 19:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът отмени решението на ОИК за състава на Общинския съвет в Панагюрище

/КРОСС/ Пазарджишкият административен съд отмени и обяви за недействително решението на общинската избирателна комисия в Панагюрище за избор на общински съветници.

Решението на Административния съд в Пазарджик може се обжалва пред ВАС. Общинския съвет в Панагюрище положи клетва на 11 ноември.

Делото беше заведено по жалба на ДПС, в която се твърди, че в секция №132000003 в Панагюрище изборните резултати са подменени. По информация на ДПС за тяхната партия били подадени 31 действителни гласа, но в протокола било записано, че 16 от тях са недействителни, обяснява "24 часа".

В хода на съдебното дирене бюлетините и протоколите от въпросната секция са проверени обстойно от съда. Установено е, че посочените факти в жалбата отговарят на истината. Всички подадени за ДПС 31 бюлетини са действителни и няма недействителни.

Подобни нарушения са открити и при гласуването за други партии и коалиции. Съдът установи, че протоколът от визираната по делото секция води до промяна на волята на избирателите и промяна на мандатите в новоизбрания общински съвет в Панагюрище.

Така би следвало ГЕРБ да има 8 мандата, а не определените от ОИК-Панагюрище 9 мандата, а ДПС да получи 1 мандат в новоизбрания общински съвет.