160 км велоалеи на мястото на Берлинската стена
Секция: Туризъм
20 Ноември 2019 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
160 км велоалеи на мястото на Берлинската стена

/КРОСС/ 30-те години от падането на Берлинската стена бяха шумно отбелязани преди дни. Но, освен в центъра на немската столица, малцина знаят, че Стената, подобно на китайската, на която сме ви водили, има и извънградска част. И то доста продължителна.

Цели 160 километра, отделяли някога Източна Германия – ГДР, от Западна Германия – ФРГ, които до октомври 1990 г. бяха две отделни държави.

Голяма част от трасето е превърнато във велоалеи, а около тях има грижливо засадена, по немски, зеленина. Плюс това тя е от брези, което вероятно е символично – източната част от Германия 45 години е окупирана от СССР, чийто правоприемник днес е Русия, докато „западният сектор” се пада на САЩ и Великобритания.

Днешна Германия е опасана от интересни за туризъм веломаршрути. Те вървят покрай големите реки, които прорязват водещата държава в ЕС като Рейн, Майн и Дунав, катерят планините, следват и линията на легендарната Стена. Цялото трасе е наричано „пистата”.

На мястото на стената са изградени 14 велоалеи – всяка с дължина от 7 до 21 км,, по които може да се кара четири сезона – през всички годишни времена, и винаги е любопитно. Обикновено колоездачните туристи минават маршрута за три, пет дни или дори за седмица. Самото историческо трасе е дълго 115 от 160-те километра.

Най-популярната част от Berliner Mauerweg е Хермсдорф – Мите – Шьонефелд (бившото източно берлинско летище), което е около 50 км и може да се мине за ден.

На смартфона на велотуриста може да се намери информацията за всички важни обекти, покрай които се минава и където може да се спре, за да се разгледат подробно. Следващият етап, както се казва по време на колоездачните обиколки, е от Шьонефелд до Гирбницзее – 45 км и оттам 65 км отново до Хермсдорф. Пейзажът е разнообразен – паркове, езера, гори, села, градска част.