Започва "Банско филм фест", посветен на екстремното кино и спортове
Секция: КУЛТУРА
20 Ноември 2019 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва "Банско филм фест", посветен на екстремното кино и спортове

/КРОСС/ От днес започва 19-то издание на "Банско филм фест", посветен на екстремното кино и спортове. Програмата включва 100 филма от 35 държави, десет фотографски изложби, посветени на планините и природата, най-добрите филми от 2018 и 2019 година, събрани в конкурсна и ретроспективна програма.

Участие в "Банско филм фест" взимат и част от звездите на приключенията. Предвидени са изложби, демонстрации и детска програма, а входът е свободен. Филмовите акценти са премиерата на "Manaslu" на австрийския режисьор Гералд Салмина, с участието на алпиниста Ханс Камерландер.

Сред акцентите е и прожекцията на носителя на "Оскар" за документален филм "Free Solo", както и филмова панорама, посветена на полския алпинист Йежи Кукучка, който през 1987 г. става вторият човек в света, изкачил всички четиринадесет осемхилядника.

В детската и младежка програма на "Банско филм фест" ще се включат над триста и петдесет деца от Банско и региона. Програмата включва и петнайсет мотивационни презентации и работилници от чуждестранни и български гости.

Фестивалната програма отбелязва и важни годишнини, свързани с българския алпинизъм: 90 години организиран алпинизъм в България, 90 години организирано пещерно дело; 75 години от първото изкачване на Северната стена на Вихрен, 35 години от първата българска експедиция на Еверест. Ще бъдат отбелязани и годишнини, посветени на събития, свързани със световните екстремни спортове и личности.