Най-бедните пенсионери ще получат коледни добавки
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Ноември 2019 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-бедните пенсионери ще получат коледни добавки

/КРОСС/ В началото на правителственото заседание, "докато медиите са още тук", премиерът Бойко Борисов обяви решение, с което се отпускат малко над 51 млн. лв. за коледна помощ за пенсионерите с най-ниски пенсии. Тези средства ще бъдат за сметка на преструктурирането на разходите и трансферите по централния бюджет за 2019 г.

С парите ще се дадат по 40 лв. към декемврийските пенсии на около 1 276 200 пенсионери, чиито пенсии заедно с всички добавки не надхвърлят 363 лева, обясни социалният министър Бисер Петков. Сумата е и определената линия на бедност за 2020 г.

Така се продължава установената практика да се подпомагат пенсионерите с пенсия под линията на бедност в навечерието на коледните празници, допълни Петков.

Премиерът изчисли, че такава празнична помощ се отпуска за осми път при неговото управление и че кумулативно това означава, че са отпуснати половин милиард лева за пенсионерите. Борисов подчерта, че тази помощ е в допълнение на увеличените с 6.7% пенсии и обещаното за догодина повишение на минималната пенсия.