Храни с протеин, с които да заместите яйцата
Секция: Здраве
20 Ноември 2019 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храни с протеин, с които да заместите яйцата

/КРОСС/ Протеините са много важен елемент за правилното функциониране на организма. Балансът им в храненето е от особено значение за фигурата, тъй като те са градивен елемент за тъканите и органите.

Много храни са богати на протеини. Те съдържат още витамини, минерали, както и други вещества, които се грижат за здравето на кожата, косата и ноктите.

Повечето активно спортуващи консумират най-често яйца, за да си набавят необходимото количество протеин на ден. В едно средно голямо яйце има до 6 грама. Но има и други храни, които съдържат елемента. Чрез включването им в менюто може да си създадете по-голямо разнообразие.

Ето няколко примера, които са полезни за вегани и вегетарианци:

. Киноа

В една малка купичка киноа (например 30 г), има 8 г протеин. Този пълнозърнест продукт осигурява на организма основни аминокиселини. Да не говорим, че е богат на диетични фибри. Киноата се готви бързо и много лесно.

.Тофу

Подходящо е за вегани и вегетарианци, то успешно може да замести истинското сирене или кашкавал. Може да се приготвя по най-различни начини и дава енергия на спортуващия. В 100 грама качествено тофу има около 8 грама протеини.

. Сирене Чедър

В около 30 грама от сиренето има близо 6,5 г протеин, зависи от вида. То не се харесва от много спортисти поради това, че е пълно с наситени мазнини и натрий, но е по-здравословен вариант в сравнение с обикновеното саламурено сирене.

. Бадеми

В 100 грама от ядките има над 21 грама протеини. Тъй като в същото количество има близо 50 грама мазнини, те не са от най-предпочитаните от трениращите, но пък са много полезни и могат да заместят яйцата в храненето поне веднъж седмично. Те могат да се приемат на закуска, в салатата на обяд или като следобедна закуска. Препоръчително е да са сурови и белени, за да не дразнят стомаха, поради което се накисват предварително.

. Фъстъчено масло

Нисковъглехидратното хранене в момента е доста популярно сред хората, които имат някакъв здравословен проблем или искат да свалят някое излишно кило. Фъстъченото масло се използва за направата на специален хляб или палачинки за закуска. Само в 2 супени лъжици от него има 7 грама протеин.

Може да похапвате фъстъчено масло за закуска или като част от междинната закуска.