Малта задържа бизнесмен за убийството на журналистката Дафне Галиция
Секция: СВЯТ
20 Ноември 2019 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малта задържа бизнесмен за убийството на журналистката Дафне Галиция

/КРОСС/ Малтийската полиция е задържала днес един от най-известните бизнесмени в страната във връзка с разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде Ройтерс.

Йорген Фенек е задържан на яхтата си в край Малта, съобщиха два източника, близки до разследването.

Арестът идва, след като вчера правителството обяви, че ще предложи помилване на предполагаемия посредник в убийството на Галиция, ако той посочи поръчителя на убийството. 

53-годишната Галиция бе убита преди повече от 2 години с бомба, заложена под автомобила ѝ.

Фенек бе задържан, след като луксозната му яхта „Джио“ отплава рано сутринта от пристанището Портомасо, на 8 км от столицата Валета. Полицията бързо се качила на борда и върнала плавателния съд обратно.

Фенек е директор и съсобственик на бизнес група, която през 2013 г. спечели голяма енергийна концесия от Малта за изграждане на газостанция на средиземноморския остров.

През февруари 2017 г., 8 месеца преди да бъде убита, Каруана Галиция пише в блога си за мистериозна компания в Дубай, наречена „17 черно“, като посочва, че тя е свързана с политици в Малта.

Тя не успява да открие кой е собственик на компанията. По-късно разследване на Ройтерс идентифицира Фенек като собственик.

Според имейл от декември 2015 г., открит от малтийските финансови регулатори, потайни компании в Панама, притежавани от тогавашния енергиен министър Конрад Мици и Кийт Шембри, шеф на кабинета на правителството, трябвало да получат преводи от „17 черно“ за услуги, които не се посочват.

В имейла се посочва, че панамските компании очаквали плащане до $2 млн. в рамките на година от „17 черно“. В текста не се споменава газостанция и няма доказателства за направени плащания.

Шембри и Мици заявили пред Ройтерс през октомври миналата година, че не знаят да има връзка между „17 черно“ и Фенек, както и за план за получаване на плащания, свързан с Фенек или енергийния проект.

Фенек също отрече да е имал планове да плаща на политици, лица или организации, свързани с тях.