Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Ноември 2019 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

/КРОСС/ Най-малко четири месеца ще продължи водният режим в Перник. Това стана ясно от думите на директора на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" в МОСВ инж. Радослав Георгиев пред БНР.

Той посочи, че в момента притокът към язовир "Студена" е три пъти по-малък от годишния график. По негови думи от началото на годината до края на октомври общият приток е около 11,5 млн. кубически метра.

На въпрос кога са разбрали, че има проблем с язовира и водата в него намалява драстично, Георгиев обясни, че информацията е била анализирана през септември.

Мярката, която е била предприета, е да се преустанови използването на питейна вода за промишлени нужди. Той подчерта, че е нужно пестеливо водата да се използва пестеливо от населението, както да се включат всички резерви, които ВиК-Перник има извън язовира.

По негови думи настоящата година е изключително суха и притокът в язовир "Студена" е най-малък от 2006 г. насам.

Георгиев подчерта, че до момента няма данни за източване на язовира и посочи, че всеки месец Басейнова дирекция проверява дали се спазва режимният график. Не са били установени нарушения в графиците за 2018 и 2019 г.

Георгиев припомни оценка от 2016 г., според която загубите по водопреносната мрежа на града са над 50%, тъй като тя е амортизирана.

Той съобщи и че почти всички язовири в района са с намален обем. Според него обаче други населени места няма да стигнат до воден режим.

Днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е в Перник, за да се срещне с кмета Станислав Владимиров за обсъждане на ситуацията в града.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.