НАТО добави космоса в списъка на своите оперативни полета
Секция: СВЯТ
21 Ноември 2019 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО добави космоса в списъка на своите оперативни полета

/КРОСС/ НАТО прие днес решение да добави космоса в списъка на своите оперативни полета, заедно с въздушното, водното, сухопътното и електронното пространство.

Горд съм от това историческо решение, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Космосът присъства в нашето всекидневие и е съществена част от силите на НАТО за възпиране и отбрана, отбеляза той. Столтенберг добави, че в космоса са разположени средства, свързани с насочването, разузнаването, засичането на изстрелване на ракети.

Космосът може да бъде използван с мирни цели, но и за агресивни действия - заглушаване на далекосъобщителни сигнали, прекъсване на услуги - включително самолетни полети, банкова дейност, осигуряването на прогнози за времето, добави генералният секретар. Той допълни, че в околоземна орбита днес има около 2000 изкуствени спътника и близо половината от тях са собственост на държави от НАТО.

Столтенберг уточни, че алиансът няма да въоръжава космоса. Той поясни, че целта е осигуряването на защита за техническите средства, изведени в орбита.

На днешното министерско заседание и на срещата на върха на НАТО на 3-и и 4 декември в Лондон ще се обсъждат теми като контрола върху въоръженията, увеличаването на разходите за отбрана на европейските партньори, както и нарастващата роля на Китай на световната сцена.

Столтенберг междувременно приветства предложението на Германия за по-тясна политическа координация сред 29-те членки на алианса, предаде ДПА.

По думите му това е "послание, че НАТО е платформата, събрала Северна Америка и Европа, и тя е жизнено важна за нашата сигурност".

На път за срещата външният министър на Германия Хайко Маас каза, че е необходимо "да бъде подсилено политическото крило на НАТО, за да има по-тясна политическа координация между партньорите".

В интервю за сп. "Икономист", публикувано по-рано този месец, френският президент Еманюел Макрон обвини Истанбул и Вашингтон, че не са се консултирали със съюзниците си, когато Турция навлезе в Северна Сирия след изтеглянето на САЩ оттам. По думите на Макрон случилото се е доказателство, че алиансът е в състояние на "мозъчна смърт". Думите на френския държавен глава смутиха много от членовете на НАТО и предизвикаха дебати за това как организацията да бъде използвана като платформа за политически дискусии.

Форумът на НАТО в началото на декември ще се проведе по случай 70-годишнината на съюза.