4 ползи от пиенето на чай от розмарин
Секция: Здраве
21 Ноември 2019 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
4 ползи от пиенето на чай от розмарин Студът се понася по-леко с топла напитка

/КРОСС/ Розмаринът намира широка употреба в кулинарията, но тя намира приложение в аюрведична медицината медицина и лечението с билки. Ако харесвате растението като подправка, то чаят от него със сигурност ще ви допадне. А какво по хубаво от приятен есенен следобед с топла напитка в ръка? 

За да се запази за по-дълго време и бъде достатъчно ароматен, след като се изсуши, той трябва да се съхранява вна тъмно, студено и сухо място. За предпочитане е да ползвате кутии, които се затварят херметически. 

1. Съдържат голямо количество антиоксиданти 

Отварата от растението е пълна с антимикробни и противовъзпалителни съединения. Чаят е богат на антиоксиданти, които помагат да защитите
тялото си от възпаление и някои хронични заболявания. Това действие имат и полифенолните съединения като розмаринова и карнозна киселина. 

Съединенията в  чая от розмарин имат антимикробни свойства, които се борят с инфекциите през този сезон. 

2. Понижава кръвната захар

Ако не се лекува, инсулиновата резистентност може да доведе до ежедневно повишаване на кръвната захар и диабет, а също така увреждане на сърцето, бъбреците и нервната система. 

Проучвания показват, че съединенията в чая могат да понижат кръвната захар, което го прави предпочитан от диабетици. 

3. Подобрява паметта и настроението 

Стресът, който имат голяма част от нас в ежедневието си, влияе негативно на тялото. Проучване от 2019 г., цитирано от Healthline, показа, че пиенето на чай и вдишването на аромата на розмарин, могат да повлияят благоприятно на настроението и концентрацията на мозъка. Ежедневната консумация на топлата напитка понижава тревожността и подобрява качеството на съня. 

Чаят от розмарин повишава настроението, защото съединенията в него поддържат баланса на чревните бактерии и намалява възпалението в хипокампуса (част от мозъка, отговарящ за емоциите, концентрацията и спомените). 

4. Грижи се за здравето на очите 

Определени съединения в чая са полезни и за очите. Едно проучване показва, че приемането на чай от розмарин заедно с други антиоксидантни храни и напитки, може да намали риска от поява на макулна дегенерация. От друга страна ромариновата киселина забавя появата на
катаракта, която води до слепота.