Проф. Пешева: Най-добре е обществените медии да се финансират с процент от БВП
Секция: Интервюта
21 Ноември 2019 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Пешева: Най-добре е обществените медии да се финансират с процент от БВП

/КРОСС/ Национална научно-практическа конференция на тема „Медиите в България: 30 години по-късно“ се провежда днес в София. Организатор на форума е департамент „Право“ на Нов български университет. Сред темите на конференцията е финансирането на обществените медии.

Идеята на организаторите на форума е на едно място да се срещнат мненията на представителите на научната мисъл, практиците от медиите, неправителствения сектор, държавните институции и други по въпроса за предимствата и недостатъците в развитието на медийния сектор в България в годините на прехода.

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ проф. Маргарита Пешева поясни темата на презентацията, с която тя се представя на конференцията - “Обществените медии, а сега накъде?“:

“А сега накъде – се отнася най-вече до наложителната промяна на финансирането на обществените медии – БНР и БНТ. Тъй като моделът на таксите на база електромер, заложен в медийния закон, така и не успя да бъде въведен през последните 20 години. От тази гледна точка се водят вече доста сериозни публични дискусии – дали да се върви към търсене на модел за въвеждане на такси, примерно на база домакинство, както съществува в голяма част от обществените телевизии в Европа, или да се търси друг модел, свързан с държавна субсидия. Тъй като все повече обществени телевизии в Европа започват да се отказват от таксите за сметка на държавната субсидия. Моята лична препоръка е да се премине към финансиране с процент от БВП на страната, който да е изрично записан в Закона за радиото и телевизията на страната и да се въведе всяка година в държавния бюджет“.

Вторият проблемен възел

“Това е дали те (обществените медии - б.р.) да продължат да излъчват реклама, или пък цялата реклама да бъде пренасочена към търговския медиен сектор. Така както направиха Франция и Испания, които вече не излъчват реклама, но за сметка на това имат крос субсидиране и въобще такава е практиката в Европа. Някои обществени телевизии взимат и процент от годишните приходи на телекомуникационните оператори“, каза още проф. Пешева.

Защо процент от БВП

“Защото въвеждането на финансиране чрез такси среща редица трудности в общоевропейската практика на обществените телевизии. Има трудности, свързани с практическото им въвеждане, както и такива, свързани със събираемостта на таксите. Като правило тази събираемост е сравнително ниска. Тя е най-ниска в икономически по-бедните страни и е най-висока в икономически силните страни. Има трудности, свързани с определянето на таксите за юридическите лица и за домакинствата. Има и такива, свързани с прилагането на конкретна методика…“.

В програмата на форума е включено и експозе на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, посветено на бюджетното финансиране на обществената телевизия. Ще бъдат дискутирани теми като медии, избори, проблеми на медийната регулация, медийната грамотност и други.