Отрова за мишки е убила 9-годишния Стефан
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Ноември 2019 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отрова за мишки е убила 9-годишния Стефан

/КРОСС/ Отравяне от силни промишлени отрови, поставени срещу гризачи в стената е водещата версия, по която се работи по случая с починалия 9-годишния Стефан в добричкото село Кардам. Две от сестрите му пък бяха в болница със симптоми на тежко натравяне. Това стана ясно от изказване на главния прокурор Сотир Цацаров.

Изводът за причинителя на натравянето е направен на базата на 3 експертизи – съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска. Дали и кой ще носи евентуална наказателна отговорност за смъртта на детето – ще решат прокурорите на местно ниво, обясни Цацаров.

Той уточни, че при огледи на помещенията в къщата са иззети от отвори в стената химически препарати с изключително силно действие, които се използват с промишлени цели за борба с вредители.

Основната версия, по която се работи е, че тези препарати в конкретния случай са били използвани за евентуалното унищожаване на гризачи в самото помещение.

Те са били поставени в отвори, които са били зазидани с кал в стената. Според експертите това са много силно действащи промишлени отрови. Те са били в изключителна близост до леглото на детето. Натравянето може да стане дори от самото вдишване и непосредствената близост на отровните примамки.