ЧЕЗ Разпределение България включва съоръжения за 6,3 млн. лв. в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Ноември 2019 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ Разпределение България включва съоръжения за 6,3 млн. лв. в София 136 000 домакинства в 7 столични района с по-висока сигурност на електрозахранването за зимния сезон

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България приключва два проекта с особено значение за сигурността на електрозахранването в столицата – подмяната на кабел 110 kV „Зенит“ и реконструкцията на подстанция „Фестивална“. Това са най-мащабните проекти на компанията, завършени през 2019 г. и са на обща стойност 6,3 млн. лв.

Подстанция „Фестивална“ осигурява електрозахранването на 40 хил. домакинства, фирми и институции в централна градска част на София, кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Горубляне, Полигона, както и потребителите в промишлената зона Гара Искър и района на 7-ми километър.

В рамките на нейната реконструкция бяха модернизирани разпределителните уредби средно напрежение и бяха монтирани нови съоръжения и оборудване.

Компанията предвиди временна възлова станция, която изпълняваше функциите на подстанцията по време на ремонтните дейности и осигуряваше алтернативно електрозахранване на клиентите на компанията в района.

2, 9 млн. лв. е инвестицията в подмяна на кабел 110 kV „Зенит“.

Проектът се изпълни в район „Подуяне“ в столицата. Подменен беше 2200 метра кабел, в силно урбанизирана територия, което прави реализацията на обекта изключително трудна. Кабелът захранва 96 000 домакинства и фирми в 7 столични района – Слатина, Подуяне, Средец, Оборище, Изгрев, Младост и Искър, в които ЧЕЗ Разпределение осигури алтернативно електрозахранване по време на изпълнението на обекта.

В рамките на проекта дружеството извърши и частична реконструкция на двете подстанции, между които е разположен кабелът, свързана с автоматизиране на управлението на мрежата.

Подстанция „Фестивална“ и кабел 110 kV „Зенит“ са част от критичната електроенергийна инфраструктура на столицата и проектите по тяхната реконструкция,модернизация и обновяване ще доведат до много по-висока сигурност на електрозахранването в голяма част от София – 18 столични квартала - и ще осигурят възможност за присъединяване на нови клиенти в източните райони на София.